Predsjednik Vlade s čelnicima parlamentarnih stranaka o formiranju komisija

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_s_celnicima_parlamentarnih_stranaka_o_formiranju_komisija.jpg

Premijer Ivo Sanader danas je s čelnicima parlamentarnih stranaka dogovorio formiranje dviju komisija za rješavanje graničnih pitanja sa Slovenijom - jednu za utvrđivanje neusklađenih točaka na granici, a drugu za pripremanje pravnog okvira za zajednički izlazak pred Međunarodni sud pravde u Haagu.

ZAGREB, 19. rujna 2007. (Hina) - Nakon sastanka s čelnicima stranaka u Vladi premijer Sanader je na konferenciji za novinare rekao da će RH i Slovenija formirati zajedničke komisije u kojima će sjediti po sedam članova iz svake zemlje, te najavio da bi Hrvatska svoje članove trebala imenovati na sjednici Vlade idući tjedan.

Iako je, kazao je, već danas dosta toga dogovoreno s predstavnicima stranaka, do idućeg će se tjedna provesti dodatne konzultacije s parlamentarnim strankama i predsjednikom države Stjepanom Mesićem.

Sanader je istaknuo kako je cilj da komisije posao odrade do kraja godine, ali da će se, bude li potrebno, sa Slovenijom dogovarati i produljenje njihova mandata.

Upitan kako komentira nesuglasje među slovenskim parlamentarnim strankama oko izlaska pred Međunarodni sud pravde, budući da se dio tamošnjih stranaka tome protivi, ako se ne prihvati tzv. načelo pravednosti, Sanader je odgovorio da na dogovor sa Slovenijom o formiranju komisija gleda kao na doprinos zajedničkom nastupu pred tim sudom.

"To načelo (načelo pravednosti) sugerira da netko nema dovoljno pravnih argumenata", rekao je premijer.

Pohvalno se izrazio o konsenzusu među hrvatskim strankama što se tiče rješavanja otvorenih pitanja sa Slovenijom istaknuvši da Vlada i stranke kako u Hrvatskoj tako i Sloveniji, pokazuju visok stupanj političke zrelosti "jer se ovdje ne može govoriti o pobjedi ili porazu bilo koga".

Sloveniji je čestitao što otvorena pitanja s Hrvatskom, kako je rekao, ne svrstava u pitanja EU, što, istaknuo je, pokazuje visoke kapacitete Slovenije za njezino predsjedanje Unijom.



Pisane vijesti