Predsjednik Vlade s izaslanstvom Hrvatskog Crvenog križa

Dr. sc. Ivo Sanader, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, primio je danas, u povodu 130. obljetnice utemeljenja, izaslanstvo Hrvatskog Crvenog križa, predvođeno predsjednikom dr. sc. Jadrankom Crnićem.

Članovi izaslanstva izvijestili su predsjednika Vlade i njegove najbliže suradnike o ulozi i aktivnostima Hrvatskog Crvenog križa, koji godišnje skrbi za oko 90.000 potrebitih u Republici Hrvatskoj. Izvršni predsjednik Nenad Javornik upoznao je predsjednika Vlade s programima koje ostvaruje Hrvatski Crveni križ, a koji se odnose na humanitarno djelovanje. Također je podsjetio na iznimnu ulogu koju je Hrvatski Crveni križ imao tijekom Domovinskog rata u zbrinjavanju prognanika i izbjeglica, a istaknuo je kako je i program povratka raseljenih osoba, kroz koji se svojim domovima vratilo 130.000 ljudi, u međunarodnim krugovima ocijenjen kao jedini uspješan proces povratka u Europi, još od vremena Španjolskog rata. Svojim aktivnostima Hrvatski Crveni križ ima zapaženo mjesto u našem društvu te izniman međunarodni ugled.

Sadašnje aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa usmjerene su i na pomoć tražiteljima azila, program suzbijanja ovisnosti te osposobljavanje djece i odraslih u programima prve pomoći. Za još kvalitetniji rad Hrvatskog Crvenog križa nužna je izgradnja odgovarajućeg prostora pa će Vlada Republike Hrvatske, kako je istaknuo premijer Sanader, već ove godine pomoći u izradi projektne dokumentacije budućeg centra Hrvatskog Crvenog križa, na zemljištu koje je Vlada za tu namjenu već osigurala. Premijer Sanader najavio je članovima izaslanstva Hrvatskog Crvenog križa i da će Vlada već na svojoj sutrašnjoj sjednici donijeti i Hrvatskom saboru uputiti odluku, kojom bi se 2008. godina proglasila godinom Hrvatskog crvenog križa, te kako će Vlada biti i pokrovitelj obilježavanja 130. obljetnice Hrvatskog Crvenog križa.

U izaslanstvu Hrvatskog Crvenog križa, uz predsjednika dr.sc. Jadranka Crnića i izvršnog predsjednika Nenada Javornika, bio je i potpredsjednik mr. sc. Mato Arlović, dok su uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ivu Sanadera sastanku nazočili potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks te ministri Ivan Šuker, Marina Matulović Dropulić i mr. sc. Darko Milinović.



Pisane vijesti