Predsjednik Vlade s predsjednikom Europske komisije Barrosom

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_s_predsjednikom_europske_komisije_barrosom.jpg

U povodu susreta predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ive Sanadera i predsjednika Europske komisije Joséa Manuela Barrosa, prenosimo priopćenje Europske komisije u kojem se ističe:

„Prilikom našeg prijateljskog i konstruktivnog sastanka, s premijerom Sanaderom razgovarao sam o tijeku pregovora Hrvatske i Europske unije. Već neko vrijeme povjerenik Rehn i ja smatramo da bi Komisija trebala predstaviti raspored za tehnički završetak pregovora s Hrvatskom. Ove će se jeseni obilježiti tri godine od početka pregovora. U međuvremenu je Hrvatska ostvarila velik napredak u cjelini, zbog čega vjerujem kako je Hrvatska u poziciji učiniti 2008. godinu odlučujućom godinom napretka. Jako sam zadovoljan jamstvima, koje mi je dao premijer Sanader, vezanim uz reforme i uvjete koji se trebaju ispuniti. Stoga potvrđujem da će u jesenskom paketu Komisija predstaviti ciljni vremenski raspored za tehnički završetak pregovora u 2009. godini, ukoliko Hrvatska ispuni sljedeće uvjete:

Prvi od njih je ispunjavanje svih mjerila za otvaranje poglavlja do lipnja 2008. godine.

Drugo, Hrvatska se mora pridržavati svih zakonskih obveza koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i svih općih uvjeta Procesa stabilizacije i pridruživanja.

Dalje, Hrvatska hitno mora poboljšati svoje upravljanje pretpristupnim fondovima financijske pomoći Europske unije u sklopu PHARE i IPA programa.

I zadnje, ali ne manje važno, Hrvatska mora suspendirati sve aspekte Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa prema plovilima Europske unije, što smatram da je sada učinjeno.

Dozvolite mi da dodam još dva aspekta vezana uz ribarstvo. Razumijem hrvatsku zabrinutost za posebnu zonu usred Jadrana (Jabučka kotlina), koje je važno prirodno mrjestilište. Uvjerio sam premijera da Komisija snažno podupire održivo upravljanje ribarskim zalihama. Stoga je povjerenik Borg spreman raditi na prijedlogu uspostavljanja područja zaštićenog ribolova u Jadranu, kako je predviđeno novom Sredozemnom regulativom.

Komisija će nastaviti podupirati Hrvatsku u njezinim nastojanjima da poveća konkurentnost ribolovnog sektora. Financijske mogućnosti u tom sektoru, u okviru PHARE i IPA programa, iznose 12 milijuna eura do kraja 2009. godine.

Potpuno sam uvjeren da će Hrvatska ispuniti sve potrebne uvjete pa će prema tome Komisija najesen ove godine moći predložiti ciljni vremenski plan, te sam potpuno uvjeren da ćemo moći tehnički završiti pregovore sljedeće godine, po mogućnosti do kraja mandata Komisije.“



Pisane vijesti