Predsjednik Vlade s predsjednikom Republike Turske Abdullahom Güllom

Predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader sastao se danas s predsjednikom Republike Turske Abdullahom Güllom na rubu 63. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda koja se održava u New Yorku. Tijekom sastanka je zajednički ocijenjeno kako Hrvatska i Turska razvijaju dobre i prijateljske odnoskoji se mogu dodatno unaprijediti na području gospodarske suradnje. U tom pogledu, predsjednik Vlade i turski predsjednik složili su se kako će se održavanjem sastanka zajedničkog odbora za gospodarska pitanja dodatno potaknuti bilateralna suradnja.

Na sastanku se također razgovaralo o proširenju Europske unije, te o skorom ulasku Republike Hrvatske u NATO savez. U svezi s tim je predsjednik Güll najavio da će ratifikacija Pristupnog protokola doći na dnevni red na početku jesenskog zasjedanja turskog Parlamenta.

Kao kandidat za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti, turska strana se također interesirala za iskustva Republike Hrvatske u radu VS UN. Predsjednik Güll se zahvalio za podršku Hrvatske turskoj kandidaturi.

Predsjednik Vlade i turski predsjednik također su razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini kao i općenito na jugoistoku Europe. Zaključili su da su i Hrvatska i Turska zainteresirane za trajnu političku stabilnost svog susjedstva, a hrvatski je premijer istaknuo da bez ravnopravnosti hrvatskog naroda u BIH nema stabilnosti te države, Turska je strana ponovila poziv premijeru Sanaderu da u što skorije vrijeme posjeti Tursku, što je predsjednik Vlade sa zadovoljstvom prihvatio.



Pisane vijesti