Predsjednik Vlade s predstavnicima Grada Zagreba

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Sanader danas se u Banskim dvorima sastao sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i predstavnicima Grada Zagreba. Razgovaralo se o projektima koje zajednički realiziraju Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb, a od posebne su važnosti za sve građane Hrvatske.

Jedan od najvećih zajedničkih projekata je izgradnja Arene Zagreb, koja će u siječnju ugostiti najbolje svjetske rukometaše. Zaključeno je da radovi na izgradnji Arene Zagreb teku dobro, a u posljednje su vrijeme intenzivirani uvođenjem višesmjenskog rada, tako da će dvorana svoja vrata otvoriti oko Nove Godine velikim koncertom grupe Prljavo kazalište, koja će na taj način obilježiti 30 godina djelovanja.

Muzej suvremene umjetnosti, koji zajedno grade država i Grad Zagreb, jedna je od najvećih poslijeratnih investicija u kulturi i očekuje se da će građevinski radovi biti dovršeni do kraja ožujka 2009. godine, a potom će uslijediti uređenje stalnog postava.

Na današnjem sastanku je dogovoreno osnivanje zajedničke tvrtke koja će završiti radove na izgradnji i opremanju Sveučilišne bolnice Blato, a u kojoj će Grad Zagreb i Vlada RH imati po pedeset posto udjela.

Bilo je riječi i prenamjeni objekata bivše Vojne bolnice u Vlaškoj ulici 81 – 87. Tu bi se trebalo smjestiti Kazalište Komedija te muzej ili galerija s likovnim djelima slavnih umjetnika Ede Murtića i Dušana Džamonje.

Na sastanku je aktualizirano i pitanje izgradnje stanova za stradalnike domovinskog rata, jer je u Gradu Zagrebu posljednja dodjela stanova za stradalnike bila 2005. godine. Stoga bi uskoro u programu stanogradnje koji je u tijeku trebalo osigurati 200 stanova za stradalnike Domovinskog rata.

Jedan od važnih zajedničkih projekata Vlade i Grada Zagreba je i dogradnja dječje bolnice Srebrnjak koja bi se trebala graditi po modelu javno-privatnog partnerstva. Stoga je dogovoreno da se sljedeći tjedan u Ministarstvu financija održati sastanak o načinu realizacije toga projekta.

Predstavnici Grada Zagreba izložili su i ideju o izgradnji objekta Centra za upravljanje kriznim situacijama, u kojem bi bio smješten Centar 112, vatrogasci i policija, a obje su se strane suglasile da bi takav projekt bio od zajedničkog je interesa države i Grada Zagreba.

Predstavnici Grada Zagreba informirali su premijera Sanadera o namjeri da zajedno s Brodsko-posavskom županijom urede rodnu kuću Dragutina Tadijanovića u Rastušju nedaleko od Slavonskog Broda.

Predstavnici Vlade i Grada Zagreba podržali su i realizaciju izgradnje jedinstvene Francusko – njemačko – hrvatske škole i dječjeg vrtića na Kajzerici, a prihvaćen je i program povećanja sigurnosti u školama uvođenjem stalnog video – nadzora u školama i oko njih. Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa samo u prvoj fazi namjerava video-nadzornim kamerama opremiti 300 škola u Hrvatskoj.

Informirajući se o provedenom natječaju za izgradnju novog prostora Zračne luke Zagreb, predstavnici Vlade i Grada Zagreba složili su se da je stručno arhitektonsko povjerenstvo obavilo vrlo dobar posao jer je među 17 projekata predložilo pet, te još četiri za mogućnost otkupa. No, dogovoreno je da će konačnu odluku o projektu po kojem će se graditi Zračna luka Zagreb, donijeti zajednička radna skupina sastavljena od predstavnika Vlade i Grada Zagreba, koja će, uz arhitektonske, sagledati i investicijske elemente projekta.



Pisane vijesti