Predsjednik Vlade s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_s_predstavnicima_udruga_iz_domovinskog_rata.jpg

"Nitko neće pisati hrvatsku povijest - pisat ćemo je mi sami, kako u Hrvatskoj, tako i u međunarodnoj zajednici", naveo je Sanader ističući kako želi poslati tu političku poruku i s današnjeg susreta u Vladi RH, upriličenog s udrugama nakon sramotne presude 'vukovarskoj trojci' o kojoj se, kaže Sanader, danas govori u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

ZAGREB, 1. listopada 2007. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader danas je istaknuo da je istina o Hrvatskoj Vladin prioritet, nakon sastanka s predstavnicima 32 udruge proistekle iz Domovinskog rata, kojem je nazočila i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor te ministri.

"Nitko neće pisati hrvatsku povijest - pisat ćemo je mi sami, kako u Hrvatskoj, tako i u međunarodnoj zajednici", naveo je Sanader ističući kako želi poslati tu političku poruku i s današnjeg susreta u Vladi RH, upriličenog s udrugama nakon sramotne presude 'vukovarskoj trojci' o kojoj se, kaže Sanader, danas govori u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

Ponovivši kako je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije i pobijedila u nametnutom ratu Sanader je naglasio kako sve ratne žrtve zaslužuju punu pravdu i istinu i to će, ističe, hrvatska Vlada imati kao svoj prioritet.

Najavio je da će Vlada nastaviti raditi "punim tempom" i izvijestio nazočne predstavnike udruga o dosad poduzetim potezima, a oni su podržali sve Vladine aktivnosti.

Osim što je uputio pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki Moonu, koje je postalo službeni dokument UN-a i uručuje se svim zemljama članicama, premijer Sanader je najavio da će govoriti u Općoj skupštini UN-a 15. listopada. Rekao je kako očekuje i skorašnju žalbu haškog tužiteljstva i sudsko preinačenje presude.

Predložit će, navodi, formiranje međunarodne skupštine eksperata za međunarodno kazneno pravo koja bi procijenila presudu i rad Haškog suda, koji prestaje 2010.

Očekujem da bi se i europski parlament mogao očitovati o problematici Haaškog suda, rekao je Sanader i izvijestio kako je dosad razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, bavarskim predsjednikom Vlade Edmundom Stoiberom, austrijskim vicekancelarom Wilhelm Moltererom, predsjednikom Europskog parlamenta Hans Goert Poeteringom i nizom europskih parlamentaraca.

Sanader je naveo kako očekuje da i u Hrvatskoj uskoro počne proces protiv Kadijevića, Adžića, Jurjevića, Stevanovića, Panića, Mrkšića, Šljivančanina, Radića, Šešelja i Hadžića i dodao da je ta optužnica podignuta još 2002.

Napomenuo je kako se 'vukovarskoj trojci' nije istovremeno moglo suditi i u Hrvatskoj i dodao da za druge postoji tjeralica. "Očekujemo da će MUP raspisati tjeralicu i za ovim koji je oslobođen i da će suđenje uskoro početi", rekao je Sanader.

"Ne možemo dozvoliti da vukovarske žrtve ponovno budu ubijene", rekao je predsjednik Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica i naveo kako ne želi prosvjede niti radikalizaciju stanja, već od Vlade RH traži da svoj mandat iskoristi da optužnice budu poništene. "Svi ćemo učiniti dodatni napor da optužnica padne, a krvnike stigne zaslužena kazna", naveo je Pšenica.

Zvonko Milas iz Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata je naglasio kako Vladi daju punu potporu u nastojanju da se spere sramota nanesena haškom presudom.

Na pitanje novinara kako ocjenjuju ideju vukovarske HVIDR-e da se krene u Haag, Pšenica je odgovorio kako je to zasad ideja i da hladne glave treba vidjeti je li to zaista svrsishodno ili ne.



Pisane vijesti