Predsjednik Vlade s Richardom Holbrookeom

Predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader primio je danas u Banskim dvorima Richarda Holbrookeameričkog veleposlanika koji je za vrijeme Clintonove administracije obnašao dužnost posebnog izaslanika predsjednika SAD-a za Bosnu i Hercegovinu, te stalnog predstavnika SAD-a pri Ujedinjenim narodima.

Napomenuvši kako mu je ovo prvi posjet Zagrebu nakon osam godina, Holbrooke je kazao kako je Republika Hrvatska ostvarila značajan napredak. U tom je kontekstu čestitao predsjedniku Vlade na dobivanju pozivnice i na skorom ulasku u NATO. Također je istaknuo kako očekuje da će Hrvatska uskoro postati i punopravna članica Europske unije. Holbrooke je posebno naglasio i vodeću ulogu koju Republika Hrvatska ima u jugoistočnoj Europi.

Tijekom sastanka se razgovaralo o situaciji u susjednoj regiji, posebice u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Vlade je ponovio podršku koju RH daje cjelovitoj i suverenoj BiH, te je naglasio kako stabilnost te države ovisi o poštivanju načela jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba. Predsjednik Vlade je također upoznao veleposlanika Holbrookea s ostalim elementima politike RH prema susjednoj regiji, te naglasio kako Hrvatska podržava euroatlantske aspiracije svih država u jugoistočnoj Europi.

Na kraju sastanka je predsjednik Vlade pozvao Holbrookea na sudjelovanje na Croatia Summitu 2009. u Dubrovniku, što je Holbrooke sa zadovoljstvom prihvatio.



Pisane vijesti