Predsjednik Vlade: Sa Slovenijom možemo riješiti problem jedino dijalogom i na temelju međunarodnog prava

Slika /Vijesti/2017/09 rujan/29 rujna/112.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi u Tallinnu, gdje sudjeluje na Neformalnom sastanku na vrhu zemalja članica Europske unije: „Tallinn Digital Summit“.

Po završetku prve sesije, u  izjavi za medije, predsjednik Vlade Plenković kazao je da se u Tallinnu sastao s njemačkom kancelarkom Angele Merkel i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom te nizom drugih kolega, a najavio je i sastanke s talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem te francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.
 
Govoreći o digitalizaciji što je ujedno i tema Summita, predsjednik Vlade Plenković ocijenio je da je Hrvatska u tom području dosta postigla, navodeći kako ima Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, a puno se toga napravilo i kroz projekte e-građanin i e-poslovanje.
 
„Mislim da imamo iskorake koji su respektabilni. Na tom tragu moramo svi skupa nastaviti“,  rekao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade izvijestio je da se tijekom prve sesije raspravljalo o kibernetičkoj sigurnosti. Naglasio je da su svi sudionici rasprave svjesni da je to jedan od oblika ne samo potencijalne prijetnje terorizmom nego i područje kroz koje se vodi hibridno ratovanje.
 
Poručio je da je Hrvatska za slobodu Interneta, ali i da velika odgovornost leži na internet operatorima.
 
„Moramo raditi i na edukaciji naših građana da budu obazrivi i oprezni kada koriste digitalne internetske usluge jer na taj način sprječavaju da postanu žrtve eventualnih internetskih prijevara“, dodao je Plenković.  
 
Osvrnuo se i na sastanke koje su on i slovenski premijer Miro Cerar održali s njemačkom kancelarkom Merkel po pitanju otvorenog graničnog pitanja Hrvatske i Slovenije.
 
„Siguran sam da je on dobro prezentirao svoju poziciju, ja znam kako i na koji način sam prezentirao poziciju Hrvatske. Bitno je da krenemo prema rješavanju problema, a taj problem se može jedino i isključivo riješiti dijalogom i na temelju pravila međunarodnoga prava“, kazao je predsjednik Vlade.
 
Istaknuo je da postoji dobra volja i otvorenost za dijalog s hrvatske strane. Govoreći o odnosima Hrvatske i Slovenije, predsjednik Vlade osvrnuo se i na govor pred Općom skupštinom UN-a.
 
„Ja stvarno jako pazim što govorim i moram priznati, ako pažljivo pročitate moj govor, da malo tko može vidjeti neku oštrinu, nešto novo u odnosu na jasnu, čvrsto definiranu poziciju ne samo moje vlade, nego zadnje dvije vlade i saziva Sabora te predsjednice. Svi smo na istoj crti. Što se tiče odnosa s Cerarom, on je vrlo dobar, prijateljski i neposredan“, zaključio je Plenković.
 
U kontekstu osnivanja istražnog povjerenstva za Agrokor i izbora ustavnih sudaca, predsjednik Vlade ponovio je da nema opiranja od strane HDZ-a osnivanju bilo kakvog istražnog povjerenstva. Kazao je da jedino ne želi ucjene, upozorivši kako nije dobro izbor ustavnih sudaca vezati uz osnivanje istražnog povjerenstva jer je to loše za hrvatsku demokraciju.

Pisane vijesti | Andrej Plenković