Predsjednik Vlade: Sabor o primjeni ZERP-a vjerojatno idući tjedan

Premijer Ivo Sanader najavio je večeras da će Vlada prijedlog odluke o pravilima primjene ZERP-a u Sabor uputiti nakon što, kako očekuje, u utorak ili srijedu, o prijedlogu dobije povratnu informaciju od stranaka koje su sudjelovale na večerašnjem sastanku u sjedištu Vlade.

ZAGREB, 8. prosinca 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader najavio je večeras da će Vlada prijedlog odluke o pravilima primjene ZERP-a u Sabor uputiti nakon što, kako očekuje, u utorak ili srijedu, o prijedlogu dobije povratnu informaciju od stranaka koje su sudjelovale na večerašnjem sastanku u sjedištu Vlade.

Hrvatski sabor bi prema našim procjenama tu odluku donio idući tjedan, rekao je Sanader, koji je večeras u Banskim dvorima predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću i čelnicima većine parlamentarnih stranaka iznio Vladin prijedlog pravila primjene Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP).

Predsjednik Mesić je podržao prijedlog, a ostali ga, rekao je citirajući neke sudionike sastanka, dobro gledaju.

Dogovorili smo se da će se predstavnici stranaka koji su bili na sastanku konzultirati sa stranačkim vodstvima do utorka i srijede kada bi Vlada od njih trebala dobiti povratnu informaciju, rekao je Sanader nakon sastanka, koji je završio nešto prije 20 sati. Dodao je da je odluka spremna, kao što je rekao prije dva dana.

"Nakon toga mi bismo donijeli taj prijedlog odluke i uputili ga u Hrvatski sabor koji bi prema našim procjenama tu odluku donio idući tjedan", rekao je.

"Sastanak je pokazao da možemo pronaći mogućnosti kako zadovoljiti opći interes, ne na uštrb proglašenja ZERP-a, ni puta prema EU", rekao je.

Nije želio govoriti o sadržaju odluke, samo je ustvrdio da ona vodi računa o oba nacionalna interesa - rješavanju pitanja ribarstva, ribljeg fonda i statusa ribara, kao i putu prema EU.

Odluku Vlade ne možemo iznositi u javnost prije nego dobijemo odgovore naših partnera, najkasnije do srijede, kad će javnost biti upoznata s njenim sadržajem, rekao je Sanader.

Ustvrdio je da je apsolutno legitimno pravo Hrvatskog sabora da proglasi ZERP, što je i učinio 2003., nakon čega je 2004. promijenio odluku (to jest odgodio primjenu ZERP-a na članice EU-a dok se s Europskom zajednicom ne zaključi ugovor o partnerstvu u ribarstvu).

"I naše je suvereno pravo da to ponovno učinimo", rekao je Sanader.

S druge strane, dodao je, Hrvatska želi postati članica EU-a i primjenjivati europske standarde i kad je riječ o onim potezima koji se donose jednostrano.

"Sukladno dobrim običajima želimo kao odgovorni političari pronaći ono rješenje koje je najbolje za Hrvatsku i koje pomiruje oba nacionalna interesa", rekao je Sanader.

Uz članove Vlade, predvođene premijerom Ivom Sanaderom, sastanku su nazočili predsjednik Republike Stjepan Mesić, Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predstavnici gotovo svih parlamentarnih stranaka, a nisu došli predstavnici HSP-a, HDSSB-a i DC-a.

U ime HSS-a nazočio je Josip Friščić, HSLS-a Đurđa Adlešić, HSU-a Vladimir Jordan, SDP-a Mate Arlović i Neven Mimica, HNS-a Vesna Pusić, SDSS-a Milorad Pupovac te IDS-a Ivan Jakovčić.



Pisane vijesti