Predsjednik Vlade Sanader - "Papa se zanimao za budućnost Hrvatske"

Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader rekao je, nakon završetka svečane mise pokopa Ivana Pavla II. u petak u Rimu, kako se Ivan Pavao II. tijekom njihova posljednjeg susreta zanimao za budućnost Hrvatske.

RIM, 8. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader rekao je, nakon završetka svečane mise pokopa Ivana Pavla II. u petak u Rimu, kako se Ivan Pavao II. tijekom njihova posljednjeg susreta zanimao za budućnost Hrvatske.

"Ja nisam dakako želio biti posljednji državnik kojega je primio Sveti Otac, no tako se dogodilo. Meni je to i ponos i čast, ali je to i određeni simbol prijateljstva i vjernosti Ivana Pavla II. prema Hrvatskoj", kazao je Sanader okupljenim hrvatskim novinarima rekavši da se Papa i prilikom tog posljednjeg susreta "zanimao za budućnost Hrvatske i kako stojimo u procesu približavanja Europskoj uniji".

Papa je kao poglavar Katoličke crkve širio evanđelje, ali isto tako kao državni poglavar Vatikana, bio je "čovjek koji se zauzimao za mir i ravnopravnost svih u svijetu", rekao je Sanader istaknuvši kako je Papa "od početka razumio da hrvatski narod ima pravo na samostalnost i samoodređenje i bio jedan od onih koji je prekinuo ustaljenu vatikansku praksu da se nove zemlje priznaju nakon što to učini međunarodna zajednica". Kroz cijelo vrijeme svoga pontifikata on je iskazivao prijateljstvo prema Hrvatskoj, dodao je hrvatski premijer.

Govoreći detaljnije o svom posljednjem susretu s Ivanom Pavlom Drugim u veljači ove godine, Sanader je rekao kako se "Sveti Otac zanimao za budućnost Hrvatske. Zanimalo ga je kako stojimo u procesu približavanja Europskoj uniji. Bio je to susret koji je trajao između 10 i 15 minuta, ali je bio jako upečatljiv". "Papa nije mogao mnogo govoriti i na kraju mi se ispričao i tu je pokazao svoju veličinu i svetost, jer mi se ispričao što mu je glas toga jutra bio slab", dodao je Sanader zaključivši: "Bio je zaista velik čovjek, i mislim da je on dar Božji našem vremenu".

Na pitanje kako se osjećao tijekom pogreba, Sanader je rekao da je vjerojatno imao iste osjećaje kao i svi ostali tijekom mise, kao vjerojatno i oni koji su sve pratili preko tv-ekrana. "Bio sam s jedne strane tužan što je otišao veliki čovjek i vjerni prijatelj Hrvatske, a s druge strane sam bio veseo jer znam da mi vjernici vjerujemo da postoji drugi život i da je Papa danas tamo. Ti su osjećaji bili zaista izmiješani", rekao je Sanader.

Svoj boravak u Rimu Sanader je iskoristio i za razgovore, kako je rekao "kratke, ali korisne", s nekoliko premijera, kao primjerice s poljskim, mađarskim, austrijskim, njemačkim, britanskim. Zajedno s predsjednikom Mesićem premijer je razgovarao i s danskim premijerom Rasmusenom, koji je, po njegovim riječima, "također jedan od onih za kojega je važno da ga uvjerimo kako je Hrvatska stvarno privržena načelima Europske unije". Dodao je da se susreo i s predsjednikom Europske komisije Barosom. "Vidio sam mnogo simpatija ostalih europskih državnika prema Hrvatskoj, i nadam se da će Hrvatska dalje ići ovim putem prema Europi", zaključio je Sanader.



Pisane vijesti