Predsjednik Vlade se sastao s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_se_sastao_s_visokim_predstavnikom_medunarodne_zajednice_u_bih.jpg

MOSTAR, 31. ožujka 2009. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je u utorak u Mostaru otvorio međunarodni sajam gospodarstva, sastao se u hrvatskom konzulatu u Mostaru s novoimenovanim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom, kojemu je to bio prvi susret s nekim od čelnika zemalja u regiji otkako je jučer službeno preuzeo dužnost visokog predstavnika.

Sanader i Inzko su nakon sastanka izjavili da se zauzimaju za razvoj gospodarstva u BiH te da podupiru pregovore predsjednika triju najjačih stranaka u BiH Dragana Čovića (HDZ), Sulejmana Tihića (SDA) i Milorada Dodika (SNSD) o ustavnim promjenama, poznatijim kao "prudski proces" jer su ti pregovori počeli u jesen prošle godine u mjestu Prudu kod Odžaka.

Sanader je rekao da Inzko preuzima dužnost visokog predstavnika u vrijeme koje je za BiH vrlo bitno te da ga Hrvatska podupire. "Složili smo se da BiH treba ostati jedinstvena zemlja koja teži euroatlantskim integracijama, u kojoj će sva tri naroda i svi građani biti jednakopravni i koja će sa susjedima - Hrvatskom, Srbijom i ostalim zemljama - razvijati prijateljske odnose", kazao je Sanader.

Istaknuo je kako su se on i Inzko složili da se o BiH govori previše u političkom smislu i o njezinoj povijesti. "Povijest ne treba zaboraviti, ali ne možemo živjeti od nje. Ljudima trebaju plaće i posao, posebice u kriznim vremenima", istaknuo je Sanader. Dodao je da će se Hrvatska vlada zauzeti za još bolju gospodarsku suradnju s BiH.

"Hrvatska je velik izvoznik u BiH. Mi želimo da BiH što više izvozi u Hrvatsku jer se vodimo načelom da ne može meni biti dobro ako je mojem susjedu loše. Mi želimo da napreduje gospodarstvo BiH", kazao je Sanader.

Inzko je naglasio i važnost gospodarskog razvoja BiH. "Bez dobra gospodarstva nema demokracije i teško je graditi državu prazna želuca", kazao je Inzko. Naglasio je da kao visoki predstavnik u BiH želi uvesti novo načelo: etničku sigurnost. "Uvijek govorimo o vojnoj, političkoj i gospodarskoj sigurnosti, a ja bih istaknuo važnost etničke sigurnosti kako bi se svatko u BiH osjećao lagodno", rekao je Inzko. Dodao je da će s osjećajem "etničke sigurnosti" biti lakše razvijati dijalog u BiH.

Pri tomu je podupro "prudski proces", odnosno pregovore Čovića, Tihića i Dodika o ustavnim promjenama. Inzko je istaknuo da pregovore u BiH treba voditi po ugledu na pregovore o nastanku Europske unije u kojima su bila važna tri načela: dobrovoljnosti, dijaloga i pozitivnog kompromisa. Po Inzkovim riječima za stanje u BiH vrlo je važna regionalna suradnja, odnosno uloga Hrvatske i Srbije kao supotpisinica Daytonskog sporazuma. "Regionalna suradnja je nezamisliva bez Hrvatske, Srbije i BiH, to su tri važne kocke stvaranja mira ovdje", istaknuo je, dodavši da je "umjereni optimist".

Sanader je rekao da mu je žao što danas u Mostar nije doputovao premijer RS-a i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik jer bi to bila prilika da s Čovićem, Tihićem i s njim razmijeni mišljenja. Dodik je odbio doći u Mostar navevši kao razlog izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića u kojoj je kritizirao Dodikovu retoriku, optuživši Jandrokovića da se miješa u unutarnja pitanja BiH.

Sanader je na novinarske upite odgovorio da je ujedinjenje dvaju HDZ-a u BiH (HDZ 1990. i HDZ BiH) neizbježivo. "Važno je da hrvatski narod u BiH ima jaku političku snagu u jednoj stranci pa je neminovno ujedinjenje dvaju HDZ-a, jer je to korisno i za hrvatski narod u BiH i za BiH", kazao je Sanader.

Na pitanje kako komentira prijedlog HDZ-a BiH o stvaranju četiriju teritorijalnih jedinica u BiH, Sanader je odgovorio da se on kao premijer ne može miješati u ishod dogovora, ali je dodao da uređenjem BiH moraju biti zadovoljna sva tri konstitutivna naroda.



Pisane vijesti