Predsjednik Vlade: sindikati trebaju odlučiti - prosvjedi ili GSV

ZAGREB, 21. siječnja 2008. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izrazio je danas uvjerenje da neće biti socijalnih prosvjeda najavljenih za travanj, poručujući sindikatima da se moraju odlučiti između prosvjeda i socijalnog partnerstva.

"Prosvjeda se nitko ne mora bojati. Oni su legitimno sredstvo u svakoj demokraciji, ali ako smo se opredijelili za socijalno partnerstvo, onda se ne može danas prosvjedovati, a sutra sjediti na GSV-u i govoriti o nekim drugim temama i rješenjima", ocijenio je Sanader, u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada".

Sindikatima je poručio da moraju odlučiti hoće li probleme rješavati za stolom, u sklopu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), ili na ulici.

"Jedno i drugo ne ide. Neće moći biti to da se jedan dan prosvjeduje, a drugi dođe u Vladu razgovarati s premijerom i ministrima", poručio je Sanader, ističući da je njegova vlada pokazala da je svjesna situacije i da želi pronaći rješenje.

"A to što neke stranke žele uključiti ili najavljuju mogućnost uključivanja u eventualne prosvjede, ako bi do njih došlo, to je unaprijed osuđeno na poraz, u političkom smislu", kazao je Sanader, poručujući oporbi da se o promjenama odlučuje isključivo na izborima, koji su prošli, te da im takav način vođenja politike može donijeti samo poraz.

Još jednom je naglasio da će Vlada učiniti sve što je u njenoj moći da ublaži udar inflacije na građane, ali i upozorio da je postizanje i održavanje stabilnost cijena obveza monetarnih vlasti.

"Ne želim uzvratiti kritikom prema HNB-u, ali zakon govori da joj je osnovni cilj postizanje i održavanje stabilnosti cijena. Sve što HNB bude predložila Vlada će podržati", rekao je.

Komentirajući zahtjev INA-e za tržišnim formiranjem cijena naftnih derivata, kao i zahtjeve za poskupljenjem plina i električne energije, Sanader je najavio da će Vlada intervenirati tamo gdje bude mogla, kako je to lani učinila uvođenjem plivajućih trošarina na benzin.

Najavio je i da će Vlada analizirati postoji li potreba poskupljenja plina i električne energije. "Nisam siguran da je poskupljenje neminovno", dodao je.

Upitan očekuje li da će mu ovaj mandat biti teži od prošlog, s obzirom na to da je nova vlada koalicijska, Sanader je kazao kako ne očekuje probleme u funkcioniranju vlade, jer je, ističe, koalicija unaprijed dogovorila program po kojem će djelovati.

"Službene konzultacije u kojima ćemo se naći predsjednici stranaka i diskutirati neće biti česte, jer program je usvojen i treba ga provoditi, a ako zapne, onda ćemo se mi naći, ali postoji telefonski razgovor", dodao je Sanader, koji je uvjeren da će koalicija funkcionirati bez ikakvih zastoja i blokada.

Sanadera ne brine ni negativan stav javnosti prema nekim ministrima. Kazao je kako ga to potiče na dodatan rad, kako bi javnosti objasnio pojedina kadrovska rješenja.

Za novog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića kazao je da je riječ o čovjeku koji razumije vanjsku politiku, a odbio je i kritike na račun ministra turizma Damira Bajsa (HSS), ističući da nije nužno da ministar bude iz branše, te da takvih primjera u Europi ima puno. Podsjetio je i da je Bajs biran za bjelovarsko-bilogorskog župana u čak tri mandata.

Ocijenio je i da premijer mora stati iza svojih ministara. "Ako ne stane iza svog ministra, onda kakav je to vođa, predsjednik vlade", istaknuo je.

Sanader je odbacio kritike da je Hrvatskoj zbog nesposobnosti administracije zamrznut novac iz pretpristupnih fondova EU.

"Po tome bi sve zemlje koje su ušle u EU 2004 i 2007. bile nesposobne", kazao je Sanader, ističući da će se projekti popraviti u zadanom roku, u čemu će, kaže, uz državnu upravu, vjerojatno biti angažirane i specijalizirane vanjske tvrke.



Pisane vijesti