Predsjednik Vlade: Spoj znanosti i gospodarstva jamstvo je boljitka Hrvatske

Premijer Ivo Sanader smatra da je spoj znanosti i gospodarstva, potvrđen današnjim predstavljanjem Vladinih agencija HIT (Hrvatski institut za tehnologiju) i BICRO (Poslovno-investicijski centar Hrvatske), ključni dio strateškoga okvira razvoja Hrvatske u razdoblju od ove godine do 2013.

ZAGREB, 5. listopada 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader smatra da je spoj znanosti i gospodarstva, potvrđen današnjim predstavljanjem Vladinih agencija HIT (Hrvatski institut za tehnologiju) i BICRO (Poslovno-investicijski centar Hrvatske), ključni dio strateškoga okvira razvoja Hrvatske u razdoblju od ove godine do 2013.

Zato je doista riječ o "Danu D" kada je, na temelju nacionalne politike Vlade, Hrvatska snažnim koracima krenula prema društvu znanja, istaknuo je Sanader na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) gdje je predstavljanje HIT-a i BICRO-a okupilo brojne predstavnike akademske i znanstvene zajednice, gospodarstva te Vlade, među kojima su bili i ministri znanosti i gospodarstva Dragan Primorac i Branko Vukelić.

Jer, ustvrdio je Sanader, "u posljednih 16 godina Hrvatska stalno vozi u traci za pretjecanje, ponekad čak i brzinom koja nije dopustiva ni na auto-cestama". Ta nam brzina pak, istaknuo je, omogućava da idemo ukorak s tranzicijskim zemljama, ali pri tomu treba uvijek reći da to činimo bez obzira što smo bili prisiljeni, uz tranziciju, voditi i rat, što nije slučaj sa zemljama s kojima se uspoređujemo.

U tomu kontekstu, rekao je premijer, treba sagledati i podatak Svjetskoga gospodarskog foruma da je Hrvatska na listi konkurentnosti sa 64. "skočila" na 51. mjesto, a od devet stupova po kojima se mjeri konkurentnost, Hrvatska je u tri, među kojima su i visoko obrazovanje i inovacije, među prvih 50 zemalja.

To pak, smatra Sanader, znači da je i svijet prepoznao to što radimo u Hrvatskoj na području znanosti i obrazovanja.

Po Sanaderovim riječima, radi se o ključnoj investiciji od koje je važnija jedino populacijska politika, jer, ustvrdio je, ako ne riješimo hrvatski demografski problem, postavlja se pitanje za koga će se graditi društvo i gospodarstvo znanja. S tim u vezi, najavio je da će Vlada uskoro donijeti populacijsku politiku.

I za ministra Vukelića današnji dan znači da je uspostavljen mehanizam konkretnih mjera kako poduzetništvo spojiti sa znanstvenicima i stručnjacima, tj. kako znanje i stručnost pretočiti u kvalitetan proces čiji će rezultat biti konkretan proizvod, odnosno gospodarstvo temeljno na znanju.

Ministar Primorac uvjeren je kako će hrvatski model spoja znanosti i gospodarstva bez sumnje uspjeti jer je, istaknuo je, rezultat rada naših stručnjaka, a integrirao je, za nas na najbolji način, iskustva zemalja koje su u tomu postigle veliki iskorak i napredak kao što su SAD-a Japan, Izrael i Finska.

Kao nadležni ministar Primorac je svim učiteljima čestitao Svjetski dan učitelja i zahvalio im na njihovu nastojanju da u svom poslu budu izvrsni.

Tim je povodom premijer Sanader čestitao i splitskoj učiteljici Sanji Župi - prvoj hrvatskoj učiteljici kojoj je dobila ISSA certifikat izvrsnosti za visoku kvalitetu rada prema ISSA pedagoškim standardima..

O glavnim zadaćama HIT-a i BICRO-a govorili su direktori Pero Munivrana i Hrvoje Prpić, a predsjednik Tehnologijskoga vijeća Stjepan Risović, koje je od ove godine dio HIT-a, predstavio je rezultate dosadašnjega rada toga vijeća na potprogramu TEST u sklopu kojega su dosada financirana 265 tegnologijsko-istraživačka razvojna projekata.



Pisane vijesti