Predsjednik Vlade: Srednja Europa potpuno podupire Hrvatsku

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_srednja_europa_potpuno_podupire_hrvatsku.jpg

BEČ, 6. srpnja 2008. (Hina) - Srednja Europa potpuno podupire Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije, što se vidjelo i u Dubrovniku i na 'Europa Forum Wachau', rekao je nakon tradicionalnog skupa u austrijskome dvorcu Goettweigu premijer Ivo Sanader.

Potporu Hrvatskoj na "Europa Forum Wachau" dala je i europska povjerenica za vanjsku politiku Benita Ferrero Waldner, koja smatra da će Lisabonski ugovor biti "u punom pogonu" kada Hrvatska tehnički ispuni uvjete za članstvo.

"Bez obzira na irsko 'ne' Lisabonskom ugovoru, pregovori s Hrvatskom su u tijeku i postoji akcijski plan koji predviđa da Hrvatska do jeseni 2009. završi tehničke pregovore", izjavila je europska povjerenica Benita Ferrero Waldner.

Hrvatsku je podupro i austrijski vicekancelar Wilhelm Molterer.

"Europska unija je u potrazi za jasnim pozicioniranjem Hrvatske i jugoistoka Europe. Austrija je uvijek podupirala europsku perspektivu Hrvatske i da uđe u Uniju čim ispuni uvjete", rekao je Wilhelm Molterer.

Premijer Ivo Sanader održao je predavanje tijekom kojega je rekao da Hrvatska nastavlja pregovore kako bi se oni dovršili sljedeće godine. Rekao je i kako smatra da francuski predsjednik Nicolas Sarkozy Hrvatskoj neće stvarati probleme.

"Bitno je da je poruka predsjednika Sarkozyja, ali i kancelarke Merkel, bila vrlo jasno upućena onima koji još trebaju ratificirati Lisabonski ugovor", rekao je premijer Sanader. U međuvremenu je i Cipar ratificirao Lisabonski ugovor i ostaje još šest zemalja koje to trebaju učiniti. "Siguran sam da će na kraju 27 zemalja prihvatiti Lisabonski ugovor i da će se to dogoditi dok Hrvatska još pregovara", dodao je premijer.

"Predsjednik Sarkozy je uputio poziv ohrabrenja onima koji ga još trebaju ratificirati da požure, a hrvatsko članstvo nije upitno", ustvrdio je premijer Sanader.

Također je rekao da je Vlada u prvih šest mjeseci ostvarila sve što je bilo zacrtano planom i da je ostvaren dogovor s Europskom komisijom i predana sva mjerila za otvaranje poglavlja do kraja lipnja. "Mi smo svoj posao obavili i ja očekujem da će prva etapa biti ohrabrujuća i za nas i za Europsku komisiju", zaključio je premijer Sanader.



Pisane vijesti