Predsjednik Vlade stigao u Beč na summit EU i Latinske Amerike

Predsjednik Vlade RH Ivo Sanader doputovao je u četvrtak u Beč, gdje će u petak sudjelovati na IV. sastanku na vrhu EU i zemlja Latinske Amerike i Kariba.

BEČ, 11. svibnja 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade RH Ivo Sanader doputovao je u četvrtak u Beč, gdje će u petak sudjelovati na IV. sastanku na vrhu EU i zemlja Latinske Amerike i Kariba.

Na poziv predsjedatelja EU, austrijskog saveznog kancelara Wolfganga Schuessela, uz premijere Bugarske, Rumunjske, Turske, Poljske, Slovenije i Austrije, predsjednik hrvatske Vlade Sanader sudjelovat će poslijepodne na nogometnoj utakmici u dvorani Budo centra u Beču, čiji prihod je namjenjen u dobrotvorne svrhe, projektu "Djeca ulice u nevolji". Momčad zemalja kandidata vodi austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, a u njoj su Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Turska, a drugu momčad vodi predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barosso, a u njoj su Poljska, Finska, Slovenija te Peru iz Latinske Amerike. Kako je najavljeno, na utakmici će igrati sedam premijera. Prihod s utakmica namjenjen je u dobrotvorne svrhe projektu "Djeca ulice u nevolji".

Četvrti sastanak na vrhu šefova država i vlada u petak okupit će oko 1500 sudionika, od toga 60 šefova država i vlada članica EU, zemalja kandidata te zemalja Latinske Amerike i Kariba. Djelovi grada oko dvoraca Hofburga i Schoenbrunna te bečkog sajma - gdje će se taj veliki skup održati - zatvoreni su za promet. Za sigurnost inozemnih gostiju brine više od 1500 pripadnika snaga sigurnosti.

Sastanak na vrhu šefova država i vlada zemalja EU i Latinske Amerike ocjenjuje se kao najveći politički događaj u Austriji, od Bečkog kongresa 1815. Najavljeno je i sudjelovanje oko 1400 novinara, a samo s meksičkim predsjednikom dolazi njih 160.

Sastanak na vrhu EU i Latinske Amerike i Kariba održat će se pod naslovom "Jačanje biregionalnih strateških asocijacija". Prema austrijskom kancelaru Wolfgangu Schusselu, biti će to prigoda za razmjenu mišljenja i dogovor o intenziviranju suradnje. "EU i Latinska Amerika i Karibi imaju zajednički interes jačati različite oblike suradnje", izjavio je je austrijski kancelar.



Pisane vijesti