Predsjednik Vlade svečano otvorio autocestu Zagreb-Split

Svečanim otvorenjem zadnja 33 kilometra autoceste Zagreb - Split između Pirovca i Vrpolja, večeras je u promet puštena cijela autocesta, čijih 380 kilometara povezuju sjever i jug Hrvatske i ostvaruju san mnogih hrvatskih građana, dug gotovo 35 godina.

SKRADIN, 26. lipnja 2005. (Hina) - Svečanim otvorenjem zadnja 33 kilometra autoceste Zagreb - Split između Pirovca i Vrpolja, večeras je u promet puštena cijela autocesta, čijih 380 kilometara povezuju sjever i jug Hrvatske i ostvaruju san mnogih hrvatskih građana, dug gotovo 35 godina.

U promet ju je na svečanosti održanoj na odmorištu Krka na autocesti kod Skradina pustio hrvatski premijer Ivo Sanader.

U povijesti svakog naroda postoje posebne prilike kada su generacije sanjale jedan cilj, a mi danas imamo privilegiju biti dio naraštaja koji je ostvario slobodnu Hrvatsku ali i povezao hrvatski sjever i jug, rekao je Sanader.

To nije samo cesta od Zagreba do Splita, već put kroz povijest za ono što smo htjeli i sanjali, a što nam je bilo oduzimano. Ova prometnica nas podsjeća na sve loše što smo prošli ali i da radimo složno, rekao je Sanader.

Jučer smo obilježili Dan državnosti, a postoji li veći i ljepši poklon domovini od ove autoceste koja je svjedok ljudske ustrajnosti i snage, rekao je premijer i otvorio autocestu riječima: "Kao zagrebački Splićanin i splitski Zagrepčanin sudbina me podarila velikom čašću da mogu reći da je ova autocesta otvorena."

Najveći prometni projekt u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe pokrenut je i ostvarivan za prijašnjih vlada, čiji premijeri su također govorili na večerašnjoj svečanosti: Savka Dabčević Kučar, Zlatko Mateša, i Ivica Račan.

Nacionalna svečanost u povodu otvorenja autoceste Zagreb - Split počela je oko podneva u Zagrebu, a navečer će se nastaviti u Splitu. Prisustvuju joj hrvatski dužnosnici, uglednici iz javnog i kulturnog života te mnogi strani gosti.

Blagoslovio ju je biskup šibenski msgr. Ante Ivas.

Autocesta od Zagreba do Splita iznimno je važna za Hrvatsku i strateško oživljavanje gospodarstva. Radovi su vrijedni 17 milijardi kuna bez PDV-a, a obuhvaćaju izgradnju 380 kilometara trase i 292 objekta.

Večeras otvorena dionica za vozače će biti otvorena od ponedjeljak, 27. lipnja od 6 sati.



Pisane vijesti