Predsjednik Vlade Tihomir Orešković na summitu zemalja Berlinskog procesa u Parizu

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/srpanj/4 srpnja/Pariz_plenarni.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković sudjeluje na 3. sastanku šefova država i vlada Berlinskog procesa koji je danas poslijepodne, pod nazivom „Pariz-Balkan 2016." započeo u Parizu

Na summitu čiji je domaćin francuski predsjednik François Hollande okupila su se izaslanstva 12 zemalja, šest iz članica Europske unije (Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Francuske, Austrije i Italije, i šest iz zemalja zapadnog Balkana ( Crna Gora, Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo). Uz  njemačku kancelarku Angela Merkel, sastanku su nazočni i austrijski premijer Christian Kern te slovenski Miro Cerar. Uz premijera Oreškovića, u hrvatskom su izaslanstvu i ministar vanjskih poslova Miro Kovač te ministar gospodarstva Tomislav Panenić. To je treći po redu summit, održan prvi put u Berlinu 2014. te godinu dana kasnije u Beču i nastavak je procesa  Brdo-Brijuni koji su pokrenule Hrvatska i Slovenija.

Na sastanku će se razgovarati o postignutome u područjima prometnog povezivanja i energetske infrastrukture, ekonomskoj suradnji te o inicijativama za mlade radi povećanja njihove mobilnosti, lakšeg zapošljavanja i promicanja pomirenja mladih u regiji. Planirano je potpisivanje Ugovora o osnivanju Regionalnog ureda za suradnju mladih, sa sjedištem u Tirani. 

Foto:  EPA/ETIENNE LAURENT / POOL MAXPPP OUT

 

Pisane vijesti