Predsjednik Vlade Tihomir Orešković posjetio Petrokemiju

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/srpanj/27 srpnja/Petrokemija_web.jpg

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković u srijedu je, nakon obilaska kutinske Petrokemije, izjavio da Vlada razmatra tehničke mogućnosti da se s 200 milijuna kuna pomogne toj tvrtci, iz koje poručuju kako postoji zainteresirani strateški partner, čija je ponuda poslana na razmatranje Ministarstvu gospodarstva.

Predsjednik Vlade  je nakon sastanka novinarima kazao kako je s predsjednikom Uprave Nenadom Zečevićem razmatrao način na koji bi Vlada mogla pomoći Petrokemiji da razriješi problem nelikvidnosti. "Tu se radi o oko 200 milijuna kuna, poruka je da je Vlada spremna pomoći, ali moramo naći pravi mehanizam za to", rekao je Orešković.

Potvrdio je da se razmišlja o kreditu HBOR-a, ali i naglasio kako očekuje suradnju dobavljača prirodnog plina INA-e i PPD-a. "Mislim da ćemo naći rješenje, ali trebamo definirati uvjete. To neće biti bianco ček, jer Vlada ima odgovornost prema građanima, uvjeti moraju biti fer prema svima", poručio je Orešković.

Naglasio je kako će Vlada poduzeti sve kako bi zaštitila interese Hrvatske. "Mislim da je svima jasno da je Petrokemija strateška firma, sa 1600 zaposlenih. Opskrbljuje poljoprivredu gnojivom, tu su i druge tvrtke povezane s Petrokemijom i mislim kako je za Hrvatsku važno da vidimo na koji način tu možemo pomoći", rekao je.

Predsjednik Vlade Orešković čestitao je Upravi na rezultatima ostvarenim u proteklom razdoblju, ocijenivši kako je riječ o velikom napretku u restrukturiranju tvrtke, nužnom kako bi se Petrokemija stabilizirala te nastavila proizvodnju i investiranje. Uvjeren je da će se rješenje za dugove Petrokemije naći u idućih mjesec dana.

Na pitanje može li se proizvodnja održati bez strateškog partnera, odgovorio je kako je općenito za sve državne tvrtke nužno razmotriti potrebu traženja strateškog partnera te ocijenio kako bi takav potez morao voditi povećanju tržišta, proizvodnje i zaposlenosti.

Tekst: Hina 

Pisane vijesti | Govori i izjave