Predsjednik Vlade Tihomir Orešković posjetio Zavod sv. Jeronima

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/travanj/7 travnja/Vatikan.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković svoj je jednodnevni službeni posjet Vatikanu završio posjetom Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima u Rimu. 

Nakon susreta s papom Franjom premijer Orešković razgovarao je s državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Parolinom o pitanju povrata crkvene imovine te ugovorima između Hrvatske i Vatikana.

Posjetivši glavne vatikanske znamenitosti, predsjednik Vlade Orešković, na čelu hrvatskog izaslanstva u kojem se nalazio i ministar vanjskih poslova Miro Kovač, posjetio je i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima gdje se nakon obilaska i upoznavanja sa zanimljivom poviješću Zavoda, upisao u Zlatnu knjigu.

Premijer je izrazio nadu da će postupak kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca započeti ovo ljeto i da će što prije završiti jer je, kako je istaknuo, Stepinac "dio našeg identiteta" ali je izrazio razumijevanje za to što Papa u tom postupku želi zbližiti katolike i pravoslavce aludirajući na Mješovito povjerenstvo pod predsjedanjem Svete Stolice, u kojem su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC), a koje bi trebalo raspraviti sva pitanja vezana uz osobu hrvatskog kardinala.

Predsjednik Vlade Orešković od pape Franje je zatražio potporu i za Hrvate u Bosni i Hercegovini, kako bi bili ravnopravni s ostalim narodima i vjerama, ističući stratešku važnost tog pitanja za Hrvatsku, ali također ukazujući i na stabilizirajući učinak pitanja ravnopravnosti triju naroda na regiju.

Nezaobilazna tema je bila i izbjeglička kriza, a premijer Orešković je Papi prenio da se Hrvatska humano ponašala prema više od pola milijuna migranta koji su tzv. zapadnobalkanskom rutom prošli kroz Hrvatsku i izrazio nadu u pronalaženje rješenja na europskoj razini.

Na kraju razgovora, premijer je pozvao Svetog Oca da posjeti Hrvatsku.

(Tekst: Vlada/Hina, Foto: HINA/ POOL/ Damir Senčar)

Pisane vijesti