Predsjednik Vlade u Ateni

Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader sudjelovao je na svečanosti otvorenja novoga Muzeja Akropole, kojoj uz grčkog predsjednika Karolos Papouliasa, premijera Kostasa Karamanlisa i ministra kulture Antonisa Samarasa, nazočili i brojni državnici iz Europe i svijeta.

Već tridesetak godina grčke vlasti planirale su izgradnju novog Muzeja Akropole. Stoga je ovo svečano otvaranje ocijenjeno velikim uspjehom Vlade premijera Karamanlisa.
„Ovo je izniman kulturni događaj ne samo za Grčku, već za europsku i svjetsku kulturu. Otvaranje novog Muzeja u kolijevci naše civilizacije značajno je za cijeli svijet, pa tako i za Hrvatsku, koja također baštini veliki dio antičke civilizacije“, istaknuo je predsjednik hrvatske Vlade dr. sc. Ivo Sanader.


Događaji poput otvaranja Muzeja Akropole koriste se i za mnoge bilateralne susrete, pa su tako premijer Sanader i ministar kulture mr. Božo Biškupić tijekom boravka u Ateni imali više razgovora sa sudionicima ove povijesne svečanosti.
Tako se predsjednik Vlade susreo s domaćinom, grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom, predsjednikom Europske komisije Jose Manuelom Barrosom i finskim premijerom Mattijem Vanhanenom. Također je razgovarao s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, a kratko se susreo i s premijerom Republike Srbije Mirkom Cvetkovićem.


Na rubu svečanosti organiziranih povodom otvaranja novoga Muzeja Akropole, hrvatski premijer se susreo i s za zastupnicom u Kongresu SAD-a Dinom Titus. U središtu tih razgovora bila je perspektiva završetka pristupnih pregovora RH s Europskom unijom, situacija u susjednoj regiji jugoistočne Europe, te bilateralni odnosi RH sa tim zemljama.

Ministar kulture mr. Božo Biškupić imao je niz susreta s ministrima kulture i drugim dužnosnicima iz Europe i svijeta, koji su sudjelovali na svečanom otvaranju Muzeja Akropole. Među ostalim, svog domaćina, Antonisa Samarasa, ministra kulture Helenske Republike, pozvao je da posjeti Republiku Hrvatsku. Sa slovenskom ministricom kulture Majdom Širc razgovarao je o kulturnoj suradnji između Hrvatske i Slovenije.

Također o iznimno bogatim i kulturnim odnosima između Hrvatske i Slovačke razgovarao je i s potpredsjednikom slovačke Vlade Dušanom Čaplovičem a o unapređenju kulturnih veza sa Rumunjskom razgovarao je i sa svojim kolegom u Vladi, rumunjskim ministrom kulture Theodorom Paleologuom.



Pisane vijesti