Predsjednik Vlade u emisiji "Kako vlada Vlada" Hrvatskog radija

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_u_emisiji_kako_vlada_vlada_hrvatskog_radija.jpg

ZAGREB, 4. kolovoza 2008. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader odbio je danas govoriti o tome hoće li se na idućim izborima kandidirati za predsjednika države, ističući da će HDZ o predsjedničkim izborima razmišljati tek nakon lokalnih izbora, dovršetka pregovora s EU te ratifikaciji sporazuma s NATO-om.

"To je pitanje na koje još neću odgovoriti, jer imamo još tri važne zadaće koje su pred nama - lokalni izbori, dovršetak pregovora s EU i ratifikacija sporazuma s NATO-om prije 60. obljetnice formiranja tog saveza. Kada to završimo, onda ćemo se baviti predsjedničkim izborima", rekao je Sanader u emisiji "Kako vlada Vlada" Hrvatskog radija.

Upitan je li izgledno da nakon predsjedničkih izbora zamijeni funkcije s predsjednikom države Stjepanom Mesićem, Sanader je rekao kako o tomu moraju odlučiti birači. "Predsjednik Mesić može težiti tome da bude premijer, kao i svi drugi hrvatski građani, zašto ne", dodao je.

Komentirajući povratak u domovinu hrvatskog političkog emigranta Zvonka Bušića, Sanader je kazao kako hrvatska javnost njegovu povratku pristupa emocionalno.

Podsjetio je da je Bušić odslužio kaznu za teroristički akt u kojem je jedan Amerikanac izgubio život. "Naravno da je on bio potaknut domoljubljem, to svi znamo, inače čovjeka ne bi ovako primili u Hrvatskoj. Ali, on je svoju kaznu odslužio, sad je normalni građanin kao i svaki drugi u Hrvatskoj i nema nikakvog razloga da se on ne bavi politikom, ako to hoće", rekao je Sanader.

Komentirajući pogreb Dinka Šakića u ustaškoj uniformi i uz propovijed dominikanca Vjekoslava Lasića, Sanader je kazao kako je "već rekao što misli o onima koji ništa nisu naučili iz činjenice da je Pavelićev ustaški režim bio zločinački".

Građane je pozvao da ostave 1941., ali i 1945. "Antifašizam da, on je u temeljima suvremene Europe, ali komunizam ne", rekao je Sanader, poručujući građanima da se imaju pravo ugledati na ono što je stvoreno 90-ih.

"Tu vidim odgovornost svih koji se bave javnom djelatnošću, je li to pjevanje, je li to politika, je li to književnost ili bilo što. Netko tko se bavi javnom djelatnošću ima veću odgovornost nego netko drugi i mora biti svjestan te odgovornosti. To se odnosi i na svećenike. Kad neki svećenik održi takvu propovijed gdje suprotno svoj logici i zdravom razumu govori tako o Šakiću, onda to sigurno nije prihvatljivo", rekao je Sanader.

Odbacio je tvrdnju IDS-ovca Damira Kajina da (Sanader) stoji iza pokušaja organizacije koncerta Marka Perkovića Thompsona u Puli. "Kajin je i inače šampion Hrvatske u gluposti i, prema tome, nemam što komentirati", rekao je Sanader. Kajinu je poručio da se "čuva velikih izjava i ne bude brz na pištolju".

Odbacio je nagađanja da je Vlada odlučila u Osijeku graditi nuklearnu elektranu, ističući da još nije odlučeno ni hoće li se nuklearka uopće graditi, a naročito da će se graditi baš u Osijeku.

Najavio je da će Vlada najesen odlučiti gdje će se graditi terminal za LNG, te da je najizglednija lokacija Krk.

Odbacio je tumačenja da će radnici u brodogradilištima, zbog neisplaćivanja poticaja, ostati bez plaća. "Nema razloga za paniku. Bit će sve u redu, ali mi kroz to moramo proći", rekao je Sanader, ponovivši da će privatizacija brodogradilištima osigurati konkurentnost, a da će Vlada naći nove modele pomoći, umjesto dosadašnjih izravnih poticaja.

Zamoljen da komentira najave predsjednika Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca o otvaranju "Srpske banke" u Hrvatskoj, Sanader je odgovorio kako "nije dobro na takav način plasirati informaciju da će Pupovac, SDSS ili SNV u Hrvatskoj otvoriti srpsku banku".

"U financijskom svijetu ne postoji srpska banka. Postoji hrvatski zakon, koji provodi Hrvatska narodna banka, koja će licencu dati samo onoj banci koja za to ispuni uvjete", dodao je.

Sanader je otkrio i da je dobio poziv na Olimpijske igre u Pekingu te da su "šanse da će otići 55:45".

Čestitajući građanima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, Sanader je ponovio da je "Oluja" bila čista i neupitna akcija, kojoj značaj ne mogu umanjiti nečasna djela počinjena nakon "Oluje".



Pisane vijesti