Predsjednik Vlade u New Yorku na Globalnom summitu kreativnog vodstva

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_u_new_yorku_na_globalnom_summitu_kreativnog_vodstva.jpg

NEW YORK,21. rujna 2008.(Hina) - O izazovima i mogućnostima koja globalizacija donosi Hrvatskoj, o dinamici razvoja hrvatskog gospodarstva i uključenosti u svjetska gospodarska kretanja, te ulasku Hrvatske u NATO i Europsku uniju, hrvatski premijer Ivo Sanader u nedjelju je govorio na Globalnom summitu kreativnog vodstva, koji se u organizacije Zaklade Louise Blouin održava u New Yorku.

Louise Blouin MacBain, utemeljiteljica i predsjednica Zaklade, u uvodu je istaknula da je "izvanredni uspjeh Hrvatske" u poslijeratnoj obnovi, provedbi reformi, razvoju gospodarstva i skorom ulasku u NATO u Europsku uniju, razlog za poziv premijeru Sanaderu da sudjeluje u radu summita.

Kao glavni govornik u raspravi na temu "Globalizacija: Gospodarstvo, uključenje, dinamika", premijer Sanader iznio je iskustva Hrvatske u suočavanju s izazovima i mogućnostima koje donosi globalizacija, ističući hrvatsku privrženost načelima slobode, demokracije, zaštiti ljudskih prava, vladavine prava i tržišnog gospodarstva.

On je izrazio uvjerenost da se na tim premisama globalni procesi mogu koristiti za "napredovanje međunarodnog sustava temeljenog na načelima suradnje umjesto konfrontacije, uključenosti umjesto marginalizacije, gospodarske dinamike umjesto birokratske regulacije, slobodne trgovine umjesto protekcionizma, demokracije umjesto autoritarnog populizma".

Hrvatska je, po njegovim riječima, kao otvoreno gospodarstvo izložena svjetskim procesima, u posljednje vrijeme usporavanju svjetskog gospodarskog rasta, financijskim poremećajima u SAD, nestabilnosti u energetskom sektoru i rastu cijena poljoprivrednih proizvoda.

No u vrijeme teškoća ne treba odustajati od temeljnih vrijednosti, već na njima graditi temelje budućeg prosperiteta, kazao je Sanader, ističući kako "nije vrijeme za vožnju unatrag, već za ubrzavanje tempa, kako bi Hrvatska dovršila svoju tranziciju i punu integraciju u NATO i Europsku uniju".

Naglasio je, među ostalim, kako Hrvatska jača svoju sigurnost, kao "preduvjet za napredak", te da doprinosi i globalnoj sigurnosti kao članica Vijeća sigurnosti UN i sudionica 15 mirovnih misija UN-a, NATO-a i EU.

Hrvatski premijer istaknuo je da bi Hrvatska iduće godine trebala postati punopravna članica NATO-a i dovršiti pristupne pregovore s EU.

Govorio je i o mjerama koje vlada poduzima za unaprjeđenje uvjeta poslovanja, o otvaranju poduzetničkih zona, uporabi novih tehnologija, stvaranju ekonomije znanja i drugim reformama.

Istaknuo je da je unatoč globalnom usporavanju zabilježen solidan gospodarski rast po stopi od 4 posto, smanjenje nezaposlenosti na 9 posto, uz povećanje stranih ulaganja za 35 posto u 2007., na 3.6 milijardi eura.

Sanader je također govorio o aktivnoj ulozi Hrvatske na jačanju stabilnosti, suradnje, slobodne trgovine i prosperiteta u regiji.

"Za stolom u Vijeću sigurnosti UN, NATO-u a uskoro i u EU, Hrvatske će biti spremna braniti svoju poziciju, potpuno svjesna da će njezina vlastita sigurnost i prosperitet bili zaštićeni samo ako uspješno promičemo međunarodnu stabilnost i globalni napredak", zaključio je hrvatski premijer.

Uz premijera Sanadera, na panelu su sudjelovali i prof. Edmund Phelps, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, te ugledni ekonomisti prof. Richard Robb i prof. Graciana del Castillo.

Hrvatski premijer, koji su New York-u sudjeluje na 63. Godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a, u ponedjeljak će sudjelovati u radu foruma UN-a posvećenog razvoju Afrike i biti gost na primanju koje za šefove država ili vlada okupljene na zasjedanju organizira američki predsjednik George W. Bush.



Pisane vijesti