Predsjednik Vlade u Poguschu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Sanader sudjelovao je danas poslijepodne na tradicionalnom godišnjem okupljanju političargospodarstvenika i drugih javnih osoba iz Srednje Europkoje se u organizaciji austrijskog lista „Kleine Zeitung“ održano u mjestu Pogusch, nedaleko od Graza.

Tijekom boravka premijer Sanader razgovarao je s austrijskim kolegom Alfredom Gusenbauerom, te vicekancelarom i ministrom financija Wilhelmom Moltererom.

Unatoč tome što je ovih dana došlo do raspada velike koalicije u Austriji, a time i potrebe za novim izborima, dvije vodeće austrijske političke stranke daju punu potporu Hrvatskoj u procesu pregovaranja i pristupanja Europskoj uniji. To su premijeru Sanaderu tijekom susreta u Poguschu potvrdili austrijski kancelar Gusenbauer (SPÖ) i njegov zamjenik i ministar financija Wilhelm Moterer (ÖVP).

Premijer Sanader s obojicom je austrijskih visokih dužnosnika razgovarao i o aktualnoj situaciji u Europskoj uniji u sklopu procesa ratifikacije Lisabonskog ugovora te o najavi Socijaldemokratske stranke Austrije da će tražiti referendum o budućim ugovorima s Europskom unijom te mogućim posljedicama takvog zahtjeva na pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.

Austrijski kancelar Gusenbauer je istaknuo da se zalaganje austrijskih socijalista za provođenje referenduma o svim europskim pitanjima ne odnosi na proces pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji. Obojica su izrazila uvjerenje da se europski problemi s prihvaćanjem Lisabonskog ugovora ni na koji način neće odraziti na hrvatsko pristupanje EU.



Pisane vijesti