Predsjednik Vlade u ponedjeljak u službenom posjetu NATO-u

Hrvatski premijer Ivo Sanader u ponedjeljak će službeno posjetiti sjedište NATO-a u Bruxellesu, gdje će se sastati s glavnim tajnikom toga Saveza Jaapom de Hoopom Schefferom i obratiti se stalnim predstavnicima Sjevernoatlantskog vijeća.

BRUXELLES, 28. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u ponedjeljak će službeno posjetiti sjedište NATO-a u Bruxellesu, gdje će se sastati s glavnim tajnikom toga Saveza Jaapom de Hoopom Schefferom i obratiti se stalnim predstavnicima Sjevernoatlantskog vijeća.

Premijer Sanader je u subotu na konferenciji za novinare u Zagrebu najavio da će taj posjet iskoristiti da istakne ambiciju Hrvatske da što prije postane članicom NATO-a.

"Hrvatska želi biti dio toga Saveza, koji više nije ono što je bio za vrijeme Hladnog rata, vojni savez koji brani zapadnu Europu i zapadni svijet. NATO je danas nešto drugo, NATO je obrana zajedničkih vrijednosti, prije svega ljudskih prava, vladavine prava, manjinskih prava, slobodne tržišne ekonomije, demokracije i slobode", rekao je premijer Sanader. "Danas NATO za nas nije veliki vojni angažman, danas je NATO obrana ovih prava, obrane demokracije, obrana slobode", dodao je.

Hrvatska, Makedonija i Albanija su trenutačno jedine zemlje koje sudjeluju u MAP-u, Akcijskom planu za članstvu, koji je Savez namijenio za pripremu zemalja aspirantica za punopravno članstvo.

NATO tijekom ove godine planira održati sastanak na vrhu koji će biti posvećen učvršćenju Saveza, a očekuje se da daljnje proširenje neće biti na dnevnom redu. Nakon toga sljedeći summit se predviđa 2008. godine.

Donedavno je neriješeni slučaj generala Ante Gotovine u NATO-u navođen kao velika prepreka za hrvatske ambicije za članstvo u tom savezu.

Nakon uhićenja generala Gotovine, američki je Senat izglasao rezoluciju u kojoj preporučuje da se Hrvatsku što prije primi u NATO.

"Nakon potpunog ispunjavanja kriterija za članstvo u NATO-u, prema NATO-ovim smjernicama, Hrvatsku što prije treba pozvati u punopravno članstvo NATO-a", stoji u rezoluciji koju je Senat usvojio jednoglasno.



Pisane vijesti