Predsjednik Vlade u Pragu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_u_pragu.jpg

Hrvatski premijer Ivo Sanader u utorak je u Pragu, nakon razgovora sa svojim domaćinom češkim premijerom Mirekom Topolanekom, izrazio zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dviju zemalja i potporom koju Češka stalno pruža Hrvatskoj na putu u EU.

PRAG, 12. veljače 2008. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u utorak je u Pragu, nakon razgovora sa svojim domaćinom češkim premijerom Mirekom Topolanekom, izrazio zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dviju zemalja i potporom koju Češka stalno pruža Hrvatskoj na putu u EU.

"Ovo je moj prvi službeni posjet jednoj državi nakon novog formiranja hrvatske Vlade i sigurno još jedan dokaz prijateljstva Hrvatske i Češke", kazao je Sanader.

Hrvatski premijer je izvijestio češkog kolegu Topolaneka o naporima koji Hrvatska ulaže da dobije pozivnicu za NATO.

"Naš je cilj ambiciozan, ali mislimo da može biti realističan da pregovore završimo za vrijeme češkog predsjedanja Europskom unijom, početkom sljedeće godine", kazao je Sanader. "Topolanek mi je predložio, što sam ja u potpunosti prihvatio, da nam Češka pomogne da realiziramo taj cilj".

"Siguran sam da će rezultati koje Hrvatska postigne ove godine biti ključni da postane član zajedničke europske obitelji", rekao je češki premijer Mirek Topolanek u izjavi novinarima.

Dvojica premijera dogovorili su da će već od ovog ljeta i češki policajci biti na Jadranu i surađivati s hrvatskom policijom. Nakon jednog neugodnog incidenta prošle godine sa češkim turistima dvojica premijera su dogovorili suradnju, time da će Češka u prvo vrijeme poslati nekoliko policajaca.

"Slučaj u Poreču je samo ubrzao te razgovore, jer svakako je dobro ako već dođe do takve situacije bude prisutan i češki policajac, u najmanju ruku kao posrednik", rekao je češki premijer govoreći o prošlogodišnjem incidentu.

Premijer Sanader je kazao kako su u Hrvatskoj ponosni činjenicom da su turisti iz Češke pri samom vrhu dolaska u Hrvatsku i da je Jadran jedna od najatraktivnijih destinacija. U svezi dogovora oko dolaska čeških policajaca, hrvatski premijer je rekao da će s ministarstva unutarnjih poslova dogovoriti konkretne modalitete suradnje i broj policajaca koji će doći na Jadran.

Elaborirajući hrvatske prioritete, premijer Ivo Sanader je istaknuo kako je hrvatski cilj završiti pristupne pregovore s EU za vrijeme češkog predsjedanja.

"Iako je naš cilj ambiciozan, on je i realističan i želimo završiti pregovore za vrijeme češkog predsjedanja Europskom unijom, početkom 2009. godine", kazao je Ivo Sanader.

Prihvaćajući prijedlog češkog premijera Topolaneka da češki stručnjaci surađuju s hrvatskim kad je riječ o završetku pregovora s EU, Sanader je zahvalio Češkoj na dosadašnjoj potpori Hrvatskoj na putu u EU.

"Mi smo do sada imali konstantnu podršku i želim se na tome zahvaliti", rekao je Sanader naglašavajući u tom kontekstu i važnost činjenice da je Češka Republika prva destinacija koju je izabrao za službeni posjet nakon formiranja nove hrvatske Vlade, što je, kako je rekao Sanader, također dokaz iznimnog prijateljstva Hrvatske i Češke.

Češki premijer Mirek Topolanek je kazao da je vrlo važan ulazak Hrvatske u EU i NATO i da sada, kada Hrvatska ima novu vladu, koja ima ambiciozne planove treba učiniti sve da se ove godine obavi najveći dio posla. "Želio bih Ivi Sanaderu i njegovim suradnicima poželjeti mnogo uspjeha, jer sigurno će ova godina biti ključna za ulazak Hrvatske u našu zajedničku, europsku obitelj", kazao je Topolanek.

Mirek Topolanek je konstatirao da je ulazak Češke u NATO i EU otvorio put za strane investicije i predložio Hrvatskoj, da i prije ulaska u EU, radi na tome, jer je to preduvjet za jačanje gospodarstva, Dvojica premijera su se složili da treba intenzivirati gospodarsku suradnju, a najavljeni su projekti s područja energetike i tješnja suradnja elektroprivreda dviju država.

Govoreći o aktualnim pitanjima u regiji, dvojica premijera iznijeli su gotovo identično stajalište o budućnosti Kosova.

"Složili smo se da imamo razumijevanja kako za stav Srbije, tako i Kosova. Stav Hrvatske se vrlo približava češkom stavu, a to je da će se, ukoliko dođe do osamostaljenja Kosova, Češka pridružiti većini unutar EU. Smatramo da bi najbolje rješenje bilo da se postigne dogovor Beograda i Prištine", rekao je Topolanek.

Nakon radnog ručka kojeg je za hrvatskog premijera priredio Mirek Topolanek, Ivu Sanadera je primio češki predsjednik Vaclav Klaus.

U hrvatskom izaslanstvu u Pragu bili su i Damir Polančec, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, Božo Biškupić, ministar kulture, Damir Bajs, ministar turizma i Bianca Matković, državna tajnica u MVP-u.



Pisane vijesti