Predsjednik Vlade u Rumunjskoj

Prvog dana službenog posjeta Rumunjskoj predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader posjetio je područje Rešice na kojem već stoljećima borave Hrvati.

Prvog dana službenog posjeta Rumunjskoj predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader posjetio je područje Rešice na kojem već stoljećima borave Hrvati. Predsjednik Vlade RH dr. sc. Sanader u pratnji ministra kulture Bože Biškupića i ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Branka Vukelića najprije je posjetio Karaševo gdje su ga Hrvati, koji već nekoliko stoljeća žive na ovom području, dočekali na Trgu pred domom Hrvatskog zajedništva. Hrvatska djeca tom su prilikom izvela prigodan program i dočekala ga pjesmom i ovdašnjim narodnim kolima. Među njima bili su i predstavnici županijskih i državnih vlasti. Domu u Karaševu predsjednik Vlade RH dr. sc. Sanader poklonio je 200 knjiga na hrvatskom jeziku za knjižnicu u Hrvatskom domu, a načelniku općine Lupak poklonio je dva računala za ovdašnje osnovne škole na hrvatskom jeziku.
U Karaševu i u Lupaku predsjednik Vlade RH dr. sc. Sanader obišao je i mjesne crkve, u kojima se služba održava na hrvatskom jeziku, te misiju koju vode časne sestre iz Hrvatske i koje pružaju osnovne medicinske usluge ovdašnjem stanovništvu. I u Karaševu i u Klokotiću i Lupaku predsjednika su dočekala školska djeca odjevena u tradicionalne hrvatske nošnje ovoga područja te mnogobrojni mještani Hrvati. Nakon cjelodnevnog boravka na ovom području predsjednik je nastavio put prema Bukureštu.




Pisane vijesti