Predsjednik Vlade u sjedištu UEFE

Uz nazočnost hrvatskog premijera Ive Sanadera u sjedištu Europskog nogometnog saveza (UEFA) u Nyonu hrvatsko-mađarsko izaslanstvo predalo je drugi dio kandidaturnog dosjea- Knjiga II - zajedničke hrvatsko-mađarske kandidature za organizaciju Europskog prvenstva u nogometu 2012.

NYON/ZAGREB, 30. svibnja 2006. (Hina) - Uz nazočnost hrvatskog premijera Ive Sanadera u sjedištu Europskog nogometnog saveza (UEFA) u Nyonu hrvatsko-mađarsko izaslanstvo predalo je drugi dio kandidaturnog dosjea- Knjiga II - zajedničke hrvatsko-mađarske kandidature za organizaciju Europskog prvenstva u nogometu 2012.

Hrvatska i Mađarska se zajednički natječu za domaćina Europskog prvenstva 2012., a suparnici su im Italija i zajednička kandidatura Poljske i Ukrajine.

Sastav hrvatskog izaslanstva u Nyonu, u kojemu su osim premijera Sanadera, bili ministar financija Ivan Šuker, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, kao i predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković i Zorislav Srebrić, te projekt-manađer Zoran Cvrk svjedočilo je o ozbiljnosti hrvatsko-mađarske kandidature. Ispred Mađarske u Nyonu je bio nazočan predsjednik Mađarskog nogometnog saveza Istvan Kisteleki i predsjednik Mađarskog olimpijskog odbora Pal Schmitt, dok se posredstvom video-veze čeknicima UEFE obratio i mađarski premijer Ferenc Gyurcany.

Drugi dio traženih dosjea o kandidaturi uime Hrvatske predao je predsjednik HNS-a Marković, uime Italije dopredsjednik Talijanskoga nogometnoga saveza Giancarlo Abete, dok su ukrajinsko-poljsku kandidaturu u Nyonu poduprli čuveni atletičari Sergej Bubka i Irena Szewinska.

Prema riječima Zorana Cvrka drugi dio dosjea - Knjiga II - zajedničke hrvatsko-mađarske kandidature sadrži gotovo tisuću stranica teksta, a odgovara na sve zahtjeve UEFE glede smještaja, sigurnosti, stadiona, zrakoplovnih luka, markentinga i samih gradova-domaćina.

Uime UEFE kandidatima se zahvalio predsjednik Lennart Johansson, koji je pohvalio sve kandidate na dosad učinjenom kvalitetnom poslu i zaželio im sreću u dobijanju domaćinstva, kako je kazao, jednog od najvećih sportskih natjecanja na svijetu.

UEFA će pomno razmotriti sve predane dosjee, a potom slijede posjete čelnika UEFA zemljama-kandidatima. Hrvatsku će izaslanici UEFE posjetiti kao posljednju, treću po redu, između 24. i 28. rujna.

Odluka od domaćinu Europskog prvenstva 2012. bit će donešena na sjednici Izvršnog odbora UEFE u Nyonu 8. prosinca ove godine.



Pisane vijesti