Predsjednik Vlade u srijedu putuje u Poljsku

Hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu počinje dvodnevni službeni posjet Poljskoj, na poziv poljskog premijera Kazimierza Marcinkiewicza.

ZAGREB, 24. travnja 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu počinje dvodnevni službeni posjet Poljskoj, na poziv poljskog premijera Kazimierza Marcinkiewicza.

Posjet Poljskoj dio je intenzivne vanjskopolitičke aktivnosti premijera Sanadera u predstavljanju hrvatskih postignuća u reformama čija je provedba uvjet za ulazak u Europsku uniju i traženju potpore za ostvarenje tog cilja.

Poljska, kao nova članica EU, od 2004., ima iskustva u pregovorima i ispunjavanju kriterija EU koja mogu biti korisna Hrvatskoj.

Premijeri Sanader i Marcinkiewicz razgovarat će, kako je najavljeno, ne samo o odnosima s EU i drugim najvažnijim međunarodnim pitanjima već i o odnosima Hrvatske i Poljske.

Prvog dana boravka u Varšavi premijera Sanadera primit će predsjednik Poljske Lech Kaczynski što će također biti prigoda za razgovor o najvažnijim međunarodnim i bilateralnim pitanjima.

Premijer Sanader i hrvatsko izaslanstvo posjetit će i oba doma poljskog parlamenta- Sejm i Senat.

Premijeri Sanader i Marcinkiewicz u četvrtak će nazočiti zasjedanju Hrvatsko-poljskog poslovnog foruma od kojeg se očekuje poticaj gospodarskoj suradnji dviju zemalja. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore trgovinska razmjena 2005. godine iznosila je gotovo 400 milijuna dolara, s time što je hrvatski izvoz bio vrijedan tek oko 53 milijuna dolara, a poljski izvoz u Hrvatsku oko 330 milijuna.



Pisane vijesti