Predsjednik Vlade u srijedu u radnom posjetu Slovačkoj

Premijer Ivo Sanader putuje u srijedu u radni posjet Slovačkoj gdje će u Bratislavi razgovarati sa svojim domaćinom Mikulašom Dzurindom, primit će ga predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič, a posjetit će i Hrvatski kulturni centar u Devinskom Novom Selu.

ZAGREB, 22. svibnja 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader putuje u srijedu u radni posjet Slovačkoj gdje će u Bratislavi razgovarati sa svojim domaćinom Mikulašom Dzurindom, primit će ga predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič, a posjetit će i Hrvatski kulturni centar u Devinskom Novom Selu.

Razgovori dvojice premijera u srijedu poslije podne bit će prigoda za potvrdu dobrih bilateralnih odnosa Hrvatske i Slovačke, članice Europske unije koja redovito ističe punu potporu hrvatskom putu u euroatlantske integracije.

Dzurinda, koji je u listopadu službeno posjetio Zagreb, tom je prigodom ponudio Hrvatskoj tim vrhunskih pregovarača za pomoć u pristupu EU. Tim je ovog mjeseca boravio u Hrvatskoj na razgovorima s hrvatskim pregovaračima.

Slovačka se sa začelja popisa tranzicijskih zemalja krajem 90-ih uspješno preobrazila i nakon izborne pobjede koalicije na čelu s Dzurindom brzo se kvalificirala za članstvo, u rekordnom roku završila pregovore i s preostalih devet kandidatkinja pristupila Uniji 1. svibnja 2004.

Osim razgovora dvojice premijera i izaslanstava dviju zemalja u kojem je s hrvatske strane i ministar kulture Božo Biškupić, hrvatske goste primit će i predsjednik Ivan Gašparović, Slovak hrvatskog podrijetla.

Za kasno poslijepodne predviđen je posjet Hrvatskom kulturnom centru u Devinskom Novom Selu nedaleko od Bratislave. Premijer Sanader otvorio je 3. prosinca 2005., zajedno s Dzurindom taj centar koji su sufinancirale obje vlade (Hrvatska je uložila 150.000 eura). Tamo će premijer Sanader otkriti bistu Marka Marulića.

Hrvate u Slovačkoj, njih oko tri tisuće predstavlja krovna udruga nazvana Hrvatski kulturni savez, a dvije zemlje povezuju i Slovaci u Hrvatskoj, kojih je prema popisu iz 2001., 4.600, no potomaka koji se izjašnjavaju kao Hrvati procjenjuje se ima oko 10.000. Uglavnom su naseljeni u Slavoniji.



Pisane vijesti