Predsjednik Vlade u Ujedinjenim narodima

Predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader otputovao je s izaslanstvom u New York, gdje će se susresti s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda i drugim dužnosnicima UN-a, SAD-a, EU-a, te uglednim osobama iz političkog i društvenog života grada New Yorka. Sudjelovat će na sjednici Vijeća sigurnosti o Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju, a održat će i predavanje na Sveučilištu Columbia.
S glavnim tajnikom UN-a, Ban Ki-Moonom, predsjednik Vlade će razgovarati o ulozi Republike Hrvatske u Vijeću sigurnosti te o reformi Ujedinjenih naroda.
S članicom Kabineta predsjednika SAD-a Baracka Obame i stalnom veleposlanicom SAD-a u Ujedinjenim narodima Susan Rice premijer Sanader će razgovarati o suradnji SAD i RH u radu Vijeća sigurnosti UN kao i o bilateralnim odnosima dviju država.
Hrvatski premijer će se u New Yorku također susresti s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom i razgovarati o nastavku aktivnosti oko uklanjanja slovenske blokade i perspektive završetka pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom.
U pripremi za sjednicu Vijeća sigurnosti, 4. lipnja 2009., na kojoj će glavni tužitelj Brammertz podnijeti izvješće o suradnji Republike Hrvatske i ostalih zemalja jugoistočne Europe s Međunarodnim sudom, predsjednik Vlade će se, u odvojenim sastancima, susresti s predsjednikom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Patrickom Robinsonom i glavnim tužiteljem Sergeom Brammertzom. Na sjednici VS UN predsjednik Vlade će predvoditi hrvatsko izaslanstvo i obratiti se Vijeću sigurnosti.
U srijedu, 3. lipnja 2009., predsjednik Vlade će održati predavanje na Sveučilištu Columbia na temu „Budućnost jugoistočne Europe sa aspekta nove članice NATO-a“.
Hrvatski premijer će se također sastati s rabinom Arthurom Schneierom, predsjednikom „Appeal of Conscience“, međunarodne zaklade sa sjedištem u New Yorku koja promiče toleranciju, dijalog i ljudska prava.




Pisane vijesti