Predsjednik Vlade: ukidanje nulte stope PDV-a korigirati sniženjem opće stope PDV-a

ZAGREB, 18. travnja 2008. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako su razmišljanja Vlade vezano za PDV povezana s ukidanjem nulte stope, s obzirom da u EU nema nulte stope PDV-a, te smanjenjem opće stope PDV-a.

"Kako znamo da nulta stopa u Europi ne prolazi, a s druge strane imamo brzi rast cijena energenata i hrane, Vlada će morati intervenirati na način da smanji opću stopu", kazao je Sanader odgovarajući na pitanja novinara u Banskim dvorima.

Nije pritom želio licitirati na koliko bi se smanjila sadašnja opća stopa PDV-a od 22 posto.

Na upit hoće li stopa biti 17 posto, odgovorio je da neće, a na upit da li 20 posto, ponovio da neće licitirati.

"Ne možemo licitirati, na tome rade čitavi timovi u Ministarstvu financija, pratimo sve što se događa, moramo biti fleksibilni", kazao je Sanader poručujući da je sada bitno drugačija situacija, te da se ne treba vraćati na 2004. (kada je bilo predloženo pa povučeno smanjenje stope PDV-a s 22 na 20 posto).

Na upit znači li ukidanje nulte stope da bi već iduće godine bez nulte stope PDV-a mogli biti kruh i mlijeko, premijer je odgovorio kako misli da se to ne može dogoditi iduće godine.

"Mislim da se to ne može dogoditi iduće godine. Ali Europa nema nultu stopu i to nas čeka u pregovorima", kazao je Sanader.

Istaknuo je pritom da se o tomu razmišlja, te da će se vidjeti kad će to i biti.

"To je proces koji će trajati tijekom ove godine, a puno će ovisiti i o pregovorima s EU da vidimo možemo li dobiti prijelazno razdoblje za neke nulte stope PDV-a", rekao je premijer.

Podsjetio je da je promjene u sustavu PDV-a najavio već ranije kao jednu od mjera Vlade kako odgovoriti na izazove rasta cijena sirove nafte i rasta cijena hrane na svjetskom, pa tako i hrvatskom tržištu.

Nekim mjerama Vlade do sada smo uspjeli kontrolirati cijene, kazao je Sanader ističući da je za to zaslužna i Hrvatska narodna banka koja vodi monetarnu politiku i Vlada koja vodi fiskalnu politiku.

Napomenuo je i da su on i ministar financija Ivan Šuker razgovarali s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim o ukupnoj makroekonomskoj situaciji, te ponovio da je Vlada spremna uhvatiti se ukoštac s obuzdavanjem rasta inflacije i osiguranjem standarda građana.

Podsjetio je također i da je dogovoreno da u prvih šest mjeseci, do ljeta ove godine neće biti povećanja cijena električne energije i plina, te da treba vidjeti što nakon toga.

Prije svega cilj nam je zadržati makroekonomsku stabilnost, znači da inflacija ne bude veća nego što je sada, 5 do 6 posto, pratit ćemo cijene na svjetskom tržištu i hrane i energenata, kazao je Sanader ponavljajući i da je jedan od elemenata o kojem se razmišlja i kroz pregovore s EU korekcija nulte stope čemu bi se pokušalo doskočiti korigiranjem opće stope PDV-a.

Na upit razmišlja li Vlada o trošarinama, Sanader je podsjetio da su prošle godine uvedene plivajuće trošarine (na naftne derivate) i time se na neki način uspjelo ublažiti udar na standard hrvatskih građana.

"Možemo li dalje na tome raditi vidjet ćemo", kazao je.

Najavio je i da će se idući četvrtak održati nova sjednica povjerenstva za praćenje cijena, da će se na toj sjednici razgovarati i s predstavnicima gradova, općina i županija, s obzirom da je jedan od generatora cijena i rast cijena komunalnih usluga.



Pisane vijesti