Predsjednik Vlade: Vlada ispunila plan eurozakona za prvu polovicu godine

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_vlada_ispunila_plan_eurozakona_za_prvu_polovicu_godine.jpg

ZAGREB, 2. srpnja 2008. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila posljednjih pet europskih zakona koje je sama sebi zadala za prva dva kvartala ove godine, a s prijedlozima još dvaju eurozakona započela je i s planom za treći kvartal ove godine, istaknuo je na predsjednik Vlade Ivo Sanader.

Među tih pet zakona je i Zakon o ravnopravnosti spolova, kojim se, prema riječima potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, zabranjuje spolna diskriminacija u javnom i političkom životu, u postupcima nabave roba, prilikom zapošljavanja, obrazovanju, medijima i sl.

Njime se, primjerice, predlaže uvođenje obveznih naziva radnih mjesta u oba roda, rodno uravnotežene zastupljenosti pri predlaganju izbornih lista za izbore na svim razinama, a određuje se i da je spol čija je zastupljenost manja od 40 posto u nekom tijelu podzastupljen.

Taj se omjer odnosi i na politička tijela, a Kosor je istaknula kako očekuje da će se puna ravnoteža u njima postići u razdoblju od tri izborna ciklusa od donošenja ovog zakona.

Također, zakon predviđa uklanjanje rodnih stereotipa iz školskih udžbenika, poput "slika žena koje su za štednjacima sa viklerima u kosi, dok muškarac sjedi za TV-om i čita novine, jer je to zaslužio napornim radom". U medijima se pak više neće smjeti dogoditi da se npr. "prikaže reklama žene svezane na wc-u, dok muškarac gleda nogomet, a žene se prilikom zapošljavanja neće smjeti pitati da li su udate ili planiraju li rađati", istaknula je Kosor.

Središnje tijelo za provedbu ovog Zakona biti će Ured pravobranitelja ili pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Prihvaćen je i prijedlog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, kojim se, prema riječima resornog ministra Dragana Primorca, omogućava da hrvatski obrazovni sustav bude moderan i konkurentan.

Zakon, koji će u Sabor biti upućen na drugo čitanje, među ostalim, predviđa da će državnu maturu polagati učenici koji su srednju školu upisali u školskoj godini 2006./2007., a sadrži i mjere za zaštitu prava učenika, odnosno mjere kojima bi sve hrvatske škole postale slobodne od nasilja, rekao je Primorac.

Među novinama ovog zakona izdvojio je osnivanje Središnjeg registra državnih matura, uvođenje licenci za nastavnike, učitelje, stručne suradnike i ravnatelje, kao i sastav školskih odbora, u kojima će biti predstavnici nastavnika, roditelja i državne uprave te po tri samostalna člana, a koji će, osim roditelja, redom morati biti barem prvostupnici.

Također, Vlada je u Sabor uputila i prema riječima ministra financija Ivana Šukera jedan od najbitnijih financijskih zakona - prijedlog Zakona o tržištu kapitala.

Uz brojne novine prema postojećem Zakon o tržištu vrijednosnih papira, ovoj zakonski prijedlog predviđa uspostavu Fonda za zaštitu ulagatelja, čiji će članovi morati biti sva društva koja se bave ulaganjima, a posebno se reguliraju i uvjeti za davanje ulagačkih preporuka te prava i obveze onih koji takve savjete daju.

Prihvaćeni su i prijedlozi zakona o zaštiti na radu te o izvozu i uvozu roba vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava.

Od dokumenata koje je Vlada planirala za treće ovogodišnje tromjesečje, na današnjoj je sjednici prihvaćen prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o pranju, traganju, privremenom oduzimanju i oduzimanju prihoda stečenoga kaznenim dijelom i o financiranju terorizma, kao i nacrt prijedloga Strategije upravljanja vodama.



Pisane vijesti