Predsjednik Vlade: Vlada je od Europske komisije dobila potvrdu za kvalitetan rad; plan reformi je ambiciozan i fer

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/svibanj/18 svibnja/DSC_4672.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković održao je, u Banskim dvorima, konferenciju za medije, na kojoj je govorio o preporukama Europske komisije za Hrvatsku te mišljenju o Nacionalnom programu reformi. 

Premijer Orešković kazao je da je Vlada danas dobila potvrdu svog kvalitetnog rada te dodao kako će Vlada reforme koje je predstavila hrvatskoj javnosti i Europskoj komisiji i provesti. „Stvari se dobro odvijaju, unatoč mnogim skepticima“, rekao je dodajući kako se do jučer pričalo da nemamo reforme. „I sama Europska komisija rekla je danas da je ovaj plan ambiciozan, a ja bih dodao da je plan fer“. Hrvatska je prije dva mjeseca bila na rubu da dobije korektivne mjere, a Vlada je u ta dva mjeseca tu opasnost maknula, rekao je premijer dodavši da je danas situacija mnogo bolja i da je uz Europsku komisiju, plan reformi podržao i MMF.

Istaknuo je da je u ovakav rezultat uloženo puno truda kako bi se napravio jedan paket i kojim bi se počelo mijenjati Hrvatsku. „Uvjeren sam da će ovaj paket reformi dati rezultate i da će biti bolje svim građanima Republike Hrvatske. Na Vladi je da preokrene situaciju, tako da nam mladi ne odlaze i da naša djeca imaju bolju budućnost“. Premijer je istaknuo da je ovo samo plan, koji iznosi 20 posto, a 80 posto je egzekucija. „Taj plan treba implementirati, a s tim smo krenuli, što smo pokazali od prvoga dana. Donijeli smo kvalitetan proračun, a onda smo donijeli reformski paket. Uvjeren sam da će implementiranje reformi donijeti pozitivne rezultate, ne samo za građane Hrvatske, jer smo ovim planom poslali pozitivne poruke investitorima i kreditnim agencijama“.

Što se tiče pet preporuka Europske komisije, premijer Orešković kazao je kako su one hrvatskoj Vladi već u planu i da se na njima radi kako bi se ubrzalo sve što se može ubrzati, ističući da je ključna riječ rezultat. „Moramo se fokusirati na rezultate i onda ćemo svi zajedno uskoro vidjeti pozitivne pomake“. Najavio je da će ovih dana predstaviti još par investicija u Hrvatsku iz drugih zemalja, uz investiciju indijske tvrtke ACG Worldwide koja je predstavljena neki dan. „Treba imati viziju, strpljenje i plan i ja sam uvjeren da ćemo na kraju biti vrlo uspješni i da ćemo to svi osjetiti“.

Upitan što misli zašto je na kraju Europska komisija odustala od korektivnih mjera za Hrvatsku, premijer Orešković kazao je kako je na to utjecalo nekoliko faktora. „Prvenstveno je tu važan ovaj financijski dio. Oni gledaju i brojeve, a BDP raste, dok deficit planiramo spustiti na ispod tri posto. Što se tiče duga, oni vjeruju da će Vlada početi rješavati taj dug koji je za njih bio veliki problem“, rekao je predsjednik Vlade dodavši da je tu važna i najavljena reforma javne uprave, smanjivanje parafiskalnih nameta, reforma pravosuđa i mirovinskog sustava te uvođenje poreza na nekretnine. „To je cijeli paket kvalitetnih reformi u kojem oni vide da će imati jedan pozitivni utjecaj na budućnost Hrvatske“.

Na novinarski upit, premijer Orešković osvrnuo se i na odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa o pokretanju postupka u predmetu prvog potpredsjednika Vlade. Kazao je da će Povjerenstvo raditi svoj posao te istaknuo kako je prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko sam zatražio od Povjerenstva da krene u postupak. Što se tiče INA-e, ponovio je da će on preuzeti odgovornost, odnosno oformiti skupinu koja će definirati strategiju u najboljem interesu za Republiku Hrvatsku. Ponovio je i da je uvjeren da Tomislav Karamarko nije učinio ništa protiv interesa Republike Hrvatske. 

Na novinarski upit o opomeni financijskog povjerenika Europske komisije i mogućim posljedicama zbog rješenja kredita u švicarskim francima, ministar financija Marić je odgovorio: Konverzija kredita denominiranih u švicarskim francima gotovo je potpuno provedena, sjećate se brojke od 94%,  i tu nema velikih mogućnosti povratka natrag i promjene zakonskih propisa. Ono što smo rekli, s obzirom na određene impulse koje smo dobili iz Europske komisije vezano uz elemente zakona koji su provedeni, a koji nisu u  potpunosti u skladu s odredbama našeg ugovora o pristupanju EU, odnosno, općenito onoga na što smo se obvezali, pa je potrebno učiniti određene napore i vidjeti na koji način te elemente ispraviti.

Dakle, povjerenik Hill je dobio sličnu vrstu pitanja u Europskom parlamentu i rekao je da očekuje od hrvatskih vlasti da kroz razgovore s involviranim stranama prije svega i s bankama, pokušaju iznaći  rješenje ove problematike. Moram reći, da u ovom trenutku, unatoč svim spekulacijama koje se vode u javnom prostoru, i to ponavljam, nemamo nikakvih saznanja o pokrenutim procesima sudske prirode pred međunarodnim sudovima i arbitražama, a što se tiče mjera na kojima radimo, u ovom ih je trenutku teško komentirati“, zaključio je.

Marić je također kazao da je  na samom početku mandata njegov fokus u potpunosti na proračunu za ovu i godine koje slijede. „Promijenili smo praksu, mislim da je bitno da svi zajedno, ne samo ministri financija nego i Vlade i ubuduće vode računa o vjerodostojnosti hrvatskih ekonomskih politika. Sigurno je da je to korak naprijed. Upravo smo na Vladi usvojili Izviješće o izvršenju proračuna za 2015.godinu, a pred nama je glavnu izazov da ispunimo plan za ovu godinu.  Plan je 2,6 posto deficita što je još uvijek oko 9 milijardi kuna, unatoč činjenici da je to najniži deficit još od pretkriznih razdoblja. Mislim da ste u današnjem obraćanju povjerenika i njegovih preporuka za Republiku Hrvatsku vidjeli da  je zaista  veliko poglavlje posvećeno situaciji s javnim financijama i javnom dugu. Ozbiljno ih shvaćam i  prihvaćam, s većinom se slažem.  Preporuke su vrlo egzaktne, traži se već za iduću godinu dodatna fiskalna prilagodba, a to je u skladu s našim planom i programom koji smo već prezentirali. U isto vrijeme, traže se određeni iskoraci i u nekim tehničkim aspektima - od samog višegodišnjeg planiranja proračuna i  upravljanja javnim dugom, to sam već rekao, da i osobno stavljam veliki fokus svog interesa i mog tima u financijama na to, prije svega iz perspektive ne samo upravljanja javnim dugom nego i smanjivanjem njegovog udjela u BDP-u. Projekcije koje smo usvojili kao Vlada i poslali u Bruxelles vidite da su dobro prihvaćene, ne samo od strane Europske komisije nego i od MMF-a . Nadamo se da će i financijska tržišta i rejting agencije to prepoznati; njih naravno još puno više zanima i egzekucija, a egzekucija i cijeli taj plan je usmjeren na to da praktički već ove godine stabiliziramo i dijelom smanjimo udio javnog duga u BDP-u, a u godinama koje slijede da ga stavimo u sigurnu putanju silaznog trenda, jer to je jedna od ključnih odrednica ukupnog ekonomskog programa. Ali sigurno ne zanemarujemo onaj prvi  prioritet, a to je gospodarski rast i zapošljavanje“ rekao  je ministar financija Marić.

Odgovarajući na novinarski upit o smanjenju parafiskalnih nameta, ministar Marić je kazao: Vlada je oformila povjerenstvo koje treba predložiti ukidanje neporeznih davanja,  svi resori su u to uključeni pa do kraja svibnja možete očekivati konkretne mjere i prijedloge. Odredili smo se za ovu godinu i to zacrtali u programu, da ćemo ove godine provesti racionalizaciju u vrijednosti od oko 0,1% BDPa, što je nekih 330 miijuna kuna. Resorna ministarstva analiziraju mogućnosti, prijedlozi još nisu kompletirani pa vas molim za još malo strpljenja. Do kraja svibnja ćemo imati potpun prijedlog koja će neporezna davanja biti ukinuta“, odgovorio je ministar.
 

Pisane vijesti