Predsjednik Vlade: Vlada podržava monetarnu politiku HNB-a

ZAGREB, 5. svibnja 2008. (Hina) - Vlada podržava monetarnu politiku kakvu provodi Hrvatska narodna banka jer ona jamči makroekonomsku stabilnost Hrvatske, a ta stabilnost nema cijene, izjavio je predsjednik Vlade Ivo Sanader nakon današnjih razgovora predstavnika Vlade, HUP-a i sindikata.

Rasprave oko mjera HNB-a su dobre, ali promjena monetarne politike kakva je sada na snazi, da bi se možda pomoglo izvoznicima, sigurno bi donijela destabilizaciju i pogoršanje makroekonomskih pokazatelja te dovela do opće destabilizacije, rekao je Sanader.

U pogledu utvrđivanja prijedloga Zakona o minimalnoj plaći, Sanader je rekao da je dogovoreno da će rok za utvrđivanje prijedloga zakona 15. svibnja biti ispunjen.

Izvijestio je da će biti održan još jedan sastanak svih socijalnih partnera na kojem će se pokušati naći zajedničko stajalište te da će Vlada arbitrirati ako se u tome ne uspije.

Upitan čijem će se prijedlogu prikloniti prilikom određivanja minimalne plaće, premijer je odgovorio da je Vlada sklona dogovoru svih triju parnera, ali da ima pripremljeno i svoje rješenje.

Premijer Sanader je odgovorio i na pitanja o mogućnostima Vlade da utječe na cijene goriva, a komentirao je i inicijativu sindikata za smanjenjem saborskih mirovina.

Podsjetio je da je Vlada prošle godine uvela plivajuće trošarine na naftne derivate te da prati što se događa na tržištu. Istaknuo je da je "završena priča" o barelu nafte po cijeni između 30 i 40 dolara, podsjetio da on danas stoji 115 dolara i istaknuo da se moramo znati s time nositi.

U pogledu saborskih mirovina rekao je da podržava inicijativu predsjednika Sabora da se napravi usporedba sa svim postkomunističkim zemljama, pa, ako se pokaže da hrvatski umirovljeni sabornici primaju previše, da im se mirovine smanje.

O jednoj od temi sastanka, radu na određeno vrijeme, izvijestio je predsjednik HUP-a Damir Kuštrak.

Prema njegovim riječima, osam posto svih zaposlenih u Hrvatskoj radi na određeno vrijeme, a većina se prilikom prvog zapošljavanja zapošljava na određeno. To je, kako je rekao, očito rezultat nesigurnosti koja vlada u poslovnoj klimi u kojoj se poslodavci ne usuđuju zapošljavati na neodređeno.

Ocijenio je da je aktualni regulatorni model u Hrvatskoj dobar te da ga eventualno treba poboljšati nekim provedbenim mjerama, primjerice osigurati da se ne izbjegava zakonska obveza da nakon tri godine radnik mora biti primljen za stalno.



Pisane vijesti