Predsjednik Vlade: Za mjesec dana početak gradnje Pelješkog mosta

'Aktualno prijepodne' u Hrvatskom saboru

ZAGREB,26.rujna 2007.(Hina) - Premijer Ivo Sanader rekao je danas u Hrvatskom saboru kako očekuje da bi za mjesec dana trebala početi gradnja mosta Komarna-Pelješac.

"Očekujem najkasnije za mjesec dana početak radova na gradnji Pelješkog mosta", rekao je premijer, odgovarajući na pitanje HDZ-ovog potpredsjednika Sabora Vladimira Bebića kada se očekuje početak gradnje.

Dodao je da su ekspertne skupine Hrvatske i BiH dogovorile kolika će biti širina i visina stupova mosta, da će se BiH osigurati nesmetan prolaz ispod mosta, ali i naglasio kako Vlada ne pristaje da su u dogovore oko gradnje mosta miješaju otvorena granična pitanja BiH.

"To gdje gradimo most nema veze s graničnim pitanjima jer je to (most) daleko od granice s BiH", kazao je Sanader, izrazivši žaljenje što, kako je rekao, još postoje neki koji osporavaju taj projekt.

"Kada izgradimo most to će biti jedan od najvećih i najznačajnijih projekata u Hrvatskoj jer izvlači Pelješac iz izolacije", istaknuo je.

Sanader je najavio i pregovore Hrvatske i BiH oko prolaska autoceste Zagreb-Dubrovnik kroz Neum, a najavio je i gradnju tunela Sv. Ilija te Ravča-Drvenik.

Franu Matušića (HDZ) zanimali su detalji oko prodaje dubrovačkog hotela "Excelsior" Goranu Štroku, za vrijeme bivše vlasti.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec odgovorio mu je da u trenutku raspisivanja natječaja od ponuđača nije tražen plan ulaganja ni poštivanje prava zaposlenika, da su državna jamstva zamijenjena bankovnom garancijom, koja je naknadno pokrivena kreditom za koji je Štrok jamčio dionicama i nekretninama tvrtke.

"Danas je jasno tko je bio softver privatizacijskog kriminala", dodao je Matušić, pozivajući Državno odvjetništvo da se "uhvati posla i do kraja raskrinka taj softver".

Na tvrdnju Božidara Pankretića (HSS) da je Vlada udvostručila uvoz hrane, ministar poljoprivrede Petar Čobanković uzvratio je da HSS barata starim podacima, te ustvrdio da će 2007. završiti s najmanje 65 posto pokrivenosti izvoza uvozom.

Ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić naglasila je da ovogodišnja mjerenja kakvoće zraka u Sisku ne pokazuju onečišćenje zraka iznad propisane tolerancije.

Izvijestila je da je od prije tjedan dana u probnom radu postrojenje Klaus namijenjeno pročišćavanju zraka, kao i da je u sisačkoj rafineriji napravljeno šest pomoćnih dimnjaka na koje su postavljeni mjerni uređaji za kakvoću zraka.



Pisane vijesti