Predsjednik Vlade: Zajednička sjednica vlada - veliki iskorak

Zajednička sjednica vlada Hrvatske i Mađarske veliki je iskorak u bilateralnim odnosima, primjer dobrosusjedske suradnje i rješavanja problema, ocijenio je večeras hrvatski premijer Ivo Sanader po završetku posjeta Budimpešti.

Izjava predsjednika

BUDIMPEŠTA, 26. siječnja 2006. (Hina) - Zajednička sjednica vlada Hrvatske i Mađarske veliki je iskorak u bilateralnim odnosima, primjer dobrosusjedske suradnje i rješavanja problema, ocijenio je večeras hrvatski premijer Ivo Sanader po završetku posjeta Budimpešti.

Istaknuo je kako je u fazi screeninga koji Hrvatska prolazi važno održavati bliske i intenzivne kontakte sa zemljama članicama EU.

U Mađarskoj nema razlike među političkim strankama kada je riječ o potpori Hrvatskoj. To mi je potvrdio i mađarski predsjednik Laszlo Solyom, koji je rekao da prigodom svakog susreta s europskim dužnosnicima ističe potporu Hrvatskoj, kazao je Sanader, koji je tijekom posjeta Budimpešti razgovarao i s mađarskim predsjednikom.

Podsjetio je da su članovi vlada dviju država na zajedničkoj sjednici razgovarali o nizu važnih tema i projekata, kao primjerice o pograničnoj suradnji, prometnom povezivanju, povezivanju plinovodnih sustava dviju država i time osiguranja novog dobavnog pravca prirodnog plina za Hrvatsku, o izgradnji terminala za LNG (ukapljeni naftni plin) na Jadranu, o zajedničkoj kandidaturi Hrvatske i Mađarske za organizaciju Europskog prvenstva u nogometu 2012.

To je vrlo korisna praksa koju treba nastaviti, kazao je hrvatski premijer, najavljujući da bi se za godinu dana druga zajednička sjednica trebala održati u Zagrebu.

Uz zadovoljstvo bilateralnim odnosima i današnjom sjednicom, Sanader je ipak izrazio i osobno nezadovoljstvo angažmanom hrvatskih kompanija u Mađarskoj.

Hrvatske kompanije još nisu iskoristile to tržište u svojoj blizini, tržište na kojem su hrvatski brandovi poznati još od ranije, kazao je premijer Sanader.



Pisane vijesti