Predsjednik Vlade: Zaštita okoliša među prioritetima Vlade

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_zastita_okolisa_medu_prioritetima_vlade.jpg

Vlada će učiniti sve da svim hrvatskim građanima osigura što kvalitetniji i sigurniji okoliš, poručio je premijer na početku sjednice Vlade.

ZAGREB, 5. lipnja 2007. (Hina) - Zaštita okoliša će i nadalje ostati među prioritetima hrvatske Vlade, istaknuo je na premijer Ivo Sanader u povodu današnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša.

Vlada će učiniti sve da svim hrvatskim građanima osigura što kvalitetniji i sigurniji okoliš, poručio je premijer na početku sjednice Vlade.

Podsjetio da zaštita okoliša sve više dobiva na značaju, da je globalno zatopljavanje izazov za suvremeni svijet i da za taj problem treba naći odgovor.

Obnovljivi izvori energije jedan su od osnovnih uvjeta u borbi protiv globalnog zatopljavanja, istaknuo je Sanader pozivajući hrvatske znanstvenike i stručnjake da se još više uključe u nove tehnologije kako u proizvodnji tako i potrošnji energije.

Ocijenio je kako je njegova Vlada u zaštiti okoliša učinila velike poteze i ostvarila nekoliko velikih ciljeva, ali i poručio da na tome neće stati, već treba ići dalje.

Podsjetio je primjerice da je Hrvatska ratificirala Kyoto protokol, donijela Nacionalnu strategiju zaštite okoliša, a ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić ističe da je prošle i početkom ove godine izgrađeno 500 kilometara plinovoda i time omogućeno da plin kao ekološki najprihvatljiviji energent bude dostupan u većem dijelu Hrvatske, a slijedi i plinofikacija Dalmacije.

Naglasila je i da je krenula izgradnja vjetroelektrana, otvorene su dvije tvornice biogoriva (u Ozlju i Virovitici), provodi se sanacija više od 230 odlagališta otpada, provode se projekti skupljanja ambalaže, guma i ulja, a ministrica najavljuje da će uskoro početi i skupljanje medicinskog otpada.



Pisane vijesti