Predsjednik Vlade završava posjet SAD-u susretom s Cheneyem

Hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu, dan nakon što je američki predsjednik Bush na bilateralnom sastanku dao snažnu podršku hrvatskom članstvu u NATO-u i EU, završava boravak u SAD-u radnim ručkom s američkim potpredsjednikom Richardom Cheneyem.

WASHINGTON,18. listopada 2006.(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu, dan nakon što je američki predsjednik Bush na bilateralnom sastanku dao snažnu podršku hrvatskom članstvu u NATO-u i EU, završava boravak u SAD-u radnim ručkom s američkim potpredsjednikom Richardom Cheneyem.

Američki predsjednik George W. Bush u utorak je nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom u Bijeloj kući dao snažnu podršku članstvu Hrvatske u NATO-o i EU, ocjenjujući kako je ono u međunarodnom interesu, te najavio kako će se na summitu Saveza u Rigi u studenome zauzeti za članstvo Hrvatske u 2008. godini.

"Vjerujem kako je u svjetskom interesu da se Hrvatska pridruži NATO-u, kao i EU. S tim ciljem, kada odem u Rigu, zauzet ću se da Hrvatska treba biti primljena. Čini mi se da bi razuman datum bila 2008. godina", kazao je Bush pred novinarima u Ovalnom uredu.

Naglasio je kako Hrvatsku i premijera Sanadera smatra prijateljima, te zahvalio Hrvatima na podršci koju pružaju u Afganistanu.

Razgovaralo se i o bilateralnim odnosima, investicijama, mogućnostima ulaganja u Hrvatsku, te o potrebi jačanja trgovinske razmjene između dviju zemalja, kazao je Bush.

"Premijer me pozvao da u posjet. Čuo sam nevjerojatne stvari o vašoj zemlji, gospodine premijeru. Čujem da je to jedno od najljepših mjesta na zemaljskoj kugli. Voli bih nekad doći, ali moram to prvo raščistiti sa svojom ženom", rekao je predsjednik Bush, nasmijavši prisutne.

Premijer Sanader kazao je kako je dirnut toplim prijemom, te se zahvalio na zanimanju i razumijevanju koje je američki predsjednik pokazao za Hrvatsku i "izazove s kojima se Europa danas suočava".

Rekao je da se razgovaralo o nizu pitanja od zajedničkog interesa, posebice o pripremama Hrvatske za priključenje NATO-u i EU, te izrazio zahvalnost predsjedniku Bushu za kontinuiranu potporu Hrvatskoj na tome putu.

Usto, dvojica čelnika razgovarala su i o pitanjima vezanim uz jugoistočnu Europu, o konačnom statusu Kosova, zatim o zaoštravanju odnosa Gruzije i Rusije, o uključivanju Moldove i Ukrajine u CEFTA-u i drugim pitanjima.

Hrvatska, po riječima premijera Sanadera, ima aktivnu ulogu i ne zaboravlja da smo u regiji gdje još trebamo jaku američko-europsku suradnju. "Snažno vjerujemo u transatlantsko partnerstvo za koje nema alternative. Mislimo da predsjednik Bush i SAD, zajedno s EU, moraju i dalje vrlo usko surađivati na nekim pitanjima u Europi", rekao je premijer Sanader.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld također je u utorak, nakon sastanka s hrvatskim premijerom Sanaderom u Pentagonu, podržao primanje Hrvatske u članstvo NATO-a, pozitivno ocijenivši provedbu obrambenih reformi i način na koji se Hrvatska, kao kandidat za NATO, odnosi prema rješavanju problema u regiji i u svijetu.

"Impresioniran sam reformama i napretkom koji je Hrvatska postigla. Osobno vjerujem da će NATO profitirati s primanjem novih članica", kazao je ministar Rumsfeld i dodao kako Hrvatskoj stoji na raspolaganju sva pomoć kako bi se što prije pripremila za članstvo.

"Sa summita u Rigi, NATO će poručiti da je zainteresiran za novo proširenje", najavio je prvi čovjek Pentagona.

Glavni kandidati za novi krug proširenja su članice Jadranske povelje - Hrvatska, Makedonija i Albanija.

Rumsfeld je također izrazio priznanje za angažman Hrvatske u mirovnoj misiji NATO-a u Afganistanu, a na pitanje novinara traži li SAD povećanja hrvatskog kontigenta kazao je kako bi SAD to pozdravio ali da je ta odluka u cijelosti na hrvatskoj Vladi.

Premijer Sanader izrazio je zahvalnost ministru Rumsfeldu za kontinuiranu podršku Hrvatskoj, te istaknuo potrebu daljnjeg američkog angažmana na rješavanju otvorenih pitanja u regiji, kao što su status Kosova i ustavne reforme u BiH.

Trajna stabilnost na jugoistoku Europe je u intersu Hrvatske i SAD, rekao je premijer. Pozvao je Rumsfelda da ponovno posjeti Hrvatsku.

Posljednjeg dana boravka u SAD-u premijer Sanader održat će predavanje na Sveučilištu Hopkins na teme "Hrvatska: motor za promjene" i "EU, SAD i NATO i rat protiv terorizma".



Pisane vijesti