Predsjednik Vlade završio posjet Češkoj

Hrvatski premijer Ivo Sanader završio je u utorak jednodnevni službeni posjet Češkoj gdje se sastao s predsjednikom Vaclavom Klausom i premijerom Mirekom Topolanekom koji su ponovili punu podršku Češke ulasku Hrvatske u NATO i Europsku uniju.

PRAG, 12. veljače 2008. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader završio je u utorak jednodnevni službeni posjet Češkoj gdje se sastao s predsjednikom Vaclavom Klausom i premijerom Mirekom Topolanekom koji su ponovili punu podršku Češke ulasku Hrvatske u NATO i Europsku uniju.

"Iako je naš cilj ambiciozan, on je i realističan i želimo završiti pregovore za vrijeme češkog predsjedanja Europskom unijom, početkom 2009. godine", kazao je Sanader u Pragu, naglasivši važnost što je Češka prva destinacija koju je izabrao za službeni posjet nakon formiranja nove hrvatske Vlade. Sanader je rekao da je i to dokaz iznimnog prijateljstva Hrvatske i Češke i zahvalio je Češkoj na dosadašnjoj podršci Hrvatskoj.

Premijer Topolanek je kazao da je vrlo važan ulazak Hrvatske u EU i NATO i da sada, kada Hrvatska ima novu vladu, koja ima ambiciozne planove treba učiniti sve da se ove godine obavi najveći dio posla. "Želio bih Ivi Sanaderu i njegovim suradnicima poželjeti mnogo uspjeha, jer sigurno će ova godina biti ključna za ulazak Hrvatske u našu zajedničku, europsku obitelj", rekao je Topolanek.

Tijekom poslijepodneva Sanadera je primio češki predsjednik Vaclav Klaus, predsjednik Senata Premysl Sobotka i predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Češke Miloslav Vlček.

U zgradi hrvatskog Veleposlanstva u Pragu Sanader se susreo i s Hrvatima koji žive u toj državi. Susretu je nazočila i saborska zastupnica Zdenka Čuhnil, koja zastupa češku manjinu u Hrvatskoj i zajednički je zaključak češke i hrvatske strane da treba nastaviti sa svim poslovima koji unapređuju položaj Čeha u Hrvatskoj i Hrvata u Češkoj.



Pisane vijesti