Predsjednik Vlade: zbog članstva u VS UN-a ne očekujemo popust u pregovorima s EU-om

Hrvatska neće zbog činjenice da je izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti tražiti nikakav popust u pregovorima s EU-om, izjavio je u četvrtak u Lisabonu predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

LISABON,18. listopada (Hina) - Hrvatska neće zbog činjenice da je izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti tražiti nikakav popust u pregovorima s EU-om, izjavio je u četvrtak u Lisabonu predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

Članstvo u Vijeću sigurnosti, zbog čega će Hrvatska imati vrlo jak međunarodni položaj i biti vrlo tražena adresa, "odrazit će se i na naše pregovore s EU-om i na NATO, ali da ne bi bilo nesporazuma, ne na način da tražimo neki popust. Mi ćemo odraditi sve kriterije, sve pregovore, ali ćemo sigurno biti u bitno drugačijoj situaciji nego prije tri dana", rekao je Sanader prilikom dolaska na summit Europske pučke stranke koji se održava u četvrtak u Lisabonu.

Čelnici EPP-a, grupacije demokršćanskih i pučkih stranaka, tradicionalno se sastaju uoči svakog summita EU-a.

I Europska komisija je u četvrtak čestitala Hrvatskoj za izbor u Vijeće sigurnosti. "Europska komisija želi Hrvatskoj svaki uspjeh u toj zahtjevnoj misiji nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a", rekla je za Hinu glasnogovornica europskog povjerenika za proširenje Krisztina Nagy.

Članstvom u Vijeću sigurnosti Hrvatska će dvije godine "biti za stolom svjetske vlade koja odlučuje o svim bitnim pitanjima za mir, sigurnost i budućnost svijeta", dodao je hrvatski premijer.

Sanader je rekao očekuje da će pitanje konačnog statusa Kosova biti tema u Vijeću sigurnosti i prije nego što Hrvatska formalno postane članicom 1. siječnja. Dodao je da će u slučaju da se o tome bude raspravljalo tijekom sljedeće godine, on kao premijer usuglasiti stajalište s predsjednikom Republike te da će to stajalište biti usklađeno i sa pozicijom EU-a.

Tema summita EPP-a je novi reformski ugovor Unije koji bi trebao biti usuglašen tijekom summita EU-a koji počinje u četvrtak navečer.

Sanader je rekao da je srijedu navečer na sastanku predsjedništva EPP-a jedna od tema bila i Hrvatska, ali novinarima zasad nije htio otkriti detalje.

Na summitu EPP-a sudjeluje osam premijera ili predsjednika zemalja članica EU-a - Angela Merkel (Njemačka), Jan Peter Balkenende (Nizozemska), Kostas Karamanlis (Grčka), Jean-Claude Juncker (Luksemburg), Lawrence Gonzi (Malta), Janez Janša (Slovenija), Aigars Kalvitis (Latvija) i Traian Basescu (Rumunjska) te austrijski vicekancelar Wilhelm Molterer.

Na summitu sudjeluje i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering.

Uz hrvatskog premijera također sudjeluju i ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko, gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili, te premijeri Makedonije i Albanije Nikola Gruevski i Sali Berisha.



Pisane vijesti