Predsjednik Vlade: Želio bih posjetiti Račana bude li moguće

Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je danas želju da posjeti predsjednika SDP-a Ivicu Račana, koji se liječi u muenchenskoj gradskoj bolnici.

ZAGREB, 19. veljače 2007. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je danas želju da posjeti predsjednika SDP-a Ivicu Račana, koji se liječi u muenchenskoj gradskoj bolnici.

"U četvrtak ću biti u Muenchenu, a rado bih posjetio gospodina Račana, ako mu to dopusti zdravstveno stanje i ako on to želi", rekao je Sanader koji će u četvrtak u Muenchenu zajedno s bavarski premijerom otvoriti turistički sajam.

Sanader je Račanu poželio sve najbolje u ljudskom i političkom smislu u borbi s teškom bolesti.

Upitan kako će se bez Račana razvijati kampanja za parlamentarne izbore, Sanader je ocijenio kako će najzanimljiviji biti sraz između SDP-a i HNS-a, koji su usmjereni na isti birački korpus lijevog centra.

"Siguran sam da se te stranke međusobno neće štedjeti te da će istodobno napadati i Vladu, no mi ćemo, bez obzira na to, svoj program hladnokrvno provoditi do kraja", rekao je Sanader u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada".

Odbacio je zahtjev SDP-ovih zastupnika za opozivom ministra gospodarstva Branka Vukelića zbog "slučaja Brodosplit", ocijenivši da je riječ o politikantskom i demagoškom pristupu.

Ne može SDP govoriti tko je kriv, a tko nije. To je u nadležnosti pravne države, kazao je, ponovivši da je "slučaj Brodosplit" u nadležnosti državnog odvjetništva.

Premijer je također ponovio da "nečasnost nema politički, nego etički predznak", te upitao "što ako se pokaže da je za 'slučaj Brodosplit' kriva bivša uprava, koju je imenovao SDP, a ima naznaka da ih se istražuje".

Na upit je li svoju imovinsku karticu dopunio podacima o svojim ručnim satovima, odgovorio je kako će to učiniti u roku koji mu je dalo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, i koji, kaže, istječe danas ili sutra.

Ponovio je ocjenu da je obrazac na temelju kojega dužnosnici podnose izvješće o svojoj imovini nejasan, te ustvrdio da je Povjerenstvo dalo dvojake odgovore dužnosnicima koji su dvojili trebaju li pokretnine poput satova, nakita, krzna ili konja navesti u imovinskim karticama. "Ja ću svojim primjerom pokazati da treba", rekao je premijer, založivši se da se to pitanje dodatno precizira u Zakonu za sprječavanje sukoba interesa.

Premijer je ocijenio kako je situacija s Italijom nakon izjava koje su izmijenili predsjednici Hrvatske i Italije riješena te da "više neće biti dolijevanja ulja na vatru". Istaknuo je da je cijelo to vrijeme bio u kontaktu s predsjednikom Stjepanom Mesićem te kako smatra da je Mesić ispravno reagirao na kvalifikacije talijanskog predsjednika, koje su "apsolutno neprihvatljive za Hrvatsku".

Ponovio je da i on i predsjednik Mesić predlažu da zajedničko povjerenstvo istraži sve zločine, uz pomoć moderne forenzike.

Glede odnosa sa Slovenijom ponovio je hrvatski prijedlog o izlasku pred međunarodnu arbitražu o granici u Savudrijskoj vali i o prijepornim točkama na kopnu, ako slovenska strana kaže da ih ima.

No upozorio je i na zaoštravanje u nekim slovenskim političkim krugovima, na izjave nekih slovenskih političara da arbitraže neće biti o Savudrijskoj vali, nego južnije. To je posezanje za hrvatskim teritorijem i to najodlučnije odbacujemo, kazao je, ponovivši da se prijateljstvo neće kupovati teritorijem.

Ocijenio je i da neriješena pitanja s Italijom i Slovenijom, koje su članice EU-a i NATO-a, neće kočiti napredak Hrvatske u euroatlantske integracije. "Strateška važnost Hrvatske presudit će u odnosu na neka otvorena bilateralna pitanja", uvjeren je premijer.



Pisane vijesti