Predstavljen projekt e-Otoci

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predstavljen_projekt_e_otoci.jpg

„U bližoj budućnosti planiramo spojiti i sve druge naseljene otoke čime ćemo stvoriti ćemo pravu mrežu otoka. Tehnologijom premošćujemo more, spajamo kopno i otoke, brže nego na ijedan drugi način“, rekao je državni tajnik Ureda za e-Hrvatsku Miroslav Kovačić.

U cilju provedbe Programa e-Hrvatska 2007 Vlada RH je odlučila poticati razvoj širokopojasne infrastrukture na područjima gdje ne postoji dostatan interes pružatelja telekomunikacijskih usluga. Radi se o iznosu od 36.388.263,76 kune koji će se razdijeliti na poticaje za razvoj širokopojasne mreže na područjima posebne državne skrbi i brdsko-planinskim područjima te za realizaciju projekta e-Otoci.

„Vlada RH odlučila je financijski podržati razvoj širokopojasne infrastrukture na područjima gdje se to još nije dogodilo samim razvojem tržišta“, izjavio je to državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e Hrvatsku na današnjem predstavljanju projekta e-Otoci u Središnjem državnom uredu za e Hrvatsku. Projektom e-Otoci do početka sljedeće školske godine u širokopojasnu mrežu povezat će se dvadeset škola na otocima oko Zadra, Šibenika, Trogira i Dubrovnika s matičnim školama na kopnu. Po završetku projekta učenicima na otocima će biti dostupna najmodernija informatička rješenja uz pomoć kojih će bez problema moći pratiti nastavu. „U bližoj budućnosti planiramo spojiti i sve druge naseljene otoke čime ćemo stvoriti pravu mrežu otoka. Tehnologijom premošćujemo more, spajamo kopno i otoke, brže nego na ijedan drugi način, a to će nas zajedno sa svim ostalim što radimo u sklopu e-Hrvatske zaista uvesti u umreženo društvo znanja“, završio je Kovačić.

Planirana vrijednost projekta e-Otoci je 16,6 milijuna kuna + PDV i za njegovu realizaciju uskoro će se raspisati javni natječaj. U projektu pored Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku sudjeluju Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatska agencija za telekomunikacije i Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet. Sustav je uspješno testiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koje je ranije zajedno s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom CARNet uspostavilo sustav daljinskog podučavanja između područne škole Drvenik Veliki i Osnovne škole Majstor Radovan u Trogiru.

Drugi dio poticajnih sredstava u ukupnom iznosu od 16.136.263,76 kuna dodjeljivat će se telekomunikacijskim operaterima za priključivanje novih korisnika na područjima posebne državne skrbi i brdsko-planinskim područjima. Poticaji će se dodjeljivati onim operaterima koji će spojiti nove korisnike među kućanstvima, obrazovnim, kulturnim i javnim zdravstvenim ustanovama, a javni poziv svim će se operaterima uputiti do kraja mjeseca, zajedno s uvjetima dodjele poticaja.



Pisane vijesti

Dokumenti