Predstavljen projekt za osnaživanje žena u vojnim snagama

Danas je predstavljen projekt za edukaciju i poticaj ženama da se više uključe u vojne snage, pri čemu je istaknuta nedovoljna zastupljenost žena na vodećim dužnostima u hrvatskim oružanim snagama.

"U Hrvatskoj vojsci danas je zaposleno 16 posto žena, a u međunarodnim operacijama ih sudjeluje oko 6 posto", rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robert Hranj na predstavljanju projekta "Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama".

Zastupljenost žena na vodećim dužnostima nije zadovoljavajuća

Dodao je kako je udio žena za dragovoljno služenje vojnoga roka svake godine preko 20 posto, među kadetima je 24 posto žena, "no njihova zastupljenost na vodećim dužnostima ipak još uvijek nije zadovoljavajuća".

Idejna začetnica i nositeljica projekta je državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović, a financira ga američka vlada uz podršku Veleposlanstva SAD-a u RH.

Projekt će prvi put u RH dati analitički uvid u položaj žena u vojnim snagama i mirovnim misijama. Jedan je od 11 projekata izabranih na ovogodišnjem natječaju, koji raspisuje američka vlada, u konkurenciji više od 300 prijavljenih projekata iz cijeloga svijeta.  

Hranj je napomenuo da je Vlada SAD-a među brojnim projektima iz cijeloga svijeta odabrala ovaj projekt kojemu je cilj osnaživanje žena u Oružanim snagama i mirovnim misijama, u kojima sudjeluju hrvatske Oružane snage. 

Osviještenost i rodna ravnopravnost u temeljima HV-a

"Pitanje osviještenosti i rodne ravnopravnosti u temeljima je Hrvatske vojske, kao i nulta tolerancija za sve oblike ugrožavanja, maltretiranja i nasilja", istaknuo je.  

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst iznio je podatak da je SAD proteklih godina uložio više od 700 milijuna dolara u potporu hrvatskih vojnih snaga kroz razne projekte. 

"Ovaj program naglašava da su Hrvatska i SAD puni partneri i u potpunosti dijele prioritete. Usredotočit će se na položaj žena u hrvatskim vojnim snagama i mirovnim misijama s naglaskom na rodnu ravnopravnost među vojnicima i borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja", rekao je Kohorst.

Petrijevčanin Vuksanović uvjerena je da će rezultati projekta biti višestruko korisni za žene u obrambenom i vojnom sektoru, ali i za cijelo društvo.

Udio žena u MORH-u iznad 17 posto

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić iznijela je podatke da je udio žena u MORH-u danas iznad 17 posto, žena je među djelatnim vojnim osobama preko 13 posto. U zapovjednom i rukovodećem kadru ih je oko 11 posto te 6,5 posto žena koje su sudjelovale u mirovnim misijama.

U informativnom filmu MORH-a okupljenima se obratio ministar obrane Mario Banožić istaknuvši da "Vlada RH snažno podupire uključenost žena u svim segmentima društva, pa tako i u sustavu obrane".

Rodna ravnopravnost i jednaka prava je jedna od temeljnih načela rada MORH-a koji se može pohvaliti visokom stopom poštivanja rodne ravnopravnosti", istaknuo je ministar obrane. 

Okupljenima se preko videa obratio i drugi nositelj projekta, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te poručio da je bitno težiti ravnopravnosti posebice u onim sektorima u kojima je jedan spol zastupljeniji.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti