Predstavljena nacionalna kampanja "Ne govoru mržnje na internetu"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predstavljena_nacionalna_kampanja_ne_govoru_mrznje_na_internetu.jpg

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić sudjelovala je danas u Banskim dvorima na predstavljanju kampanje „Ne govoru mržnje na internetu“. Ministarstvo socijalne politike i mladih prihvatilo je poziv Vijeća Europe za uključivanje u provedbu on-line kampanje „No hate speech movement“ na nacionalnoj razini u cilju senzibiliziranja javnosti, a posebno djece i mladih o poštivanju ljudskih prava i negativnim utjecajima govora mržnje. Mladi ljudi imati će ključnu ulogu u kampanji te će svojim proaktivnim djelovanjem na Internetu podizati svijest o značenju govora mržnje i posljedcima takvog neprihvatljivog načina izražavanja.

Obraćajući se nazočnima, ambasadorica kampanje Iva Šulentić podsjetila je na opasnosti koje se kriju na Internetu. Izrazila je zadovoljstvo da se u mladoj europskoj državi, kao što je Hrvatska, pokreće projekt koji će biti okrenut mladima i koji će ih moći informirati i educirati. Sama kampanja bit će usmjerena na one koji oni koji šire govor mržnje, pojasnila je ambasadorica kampanje Šulentić, dodavši da će oni sada imati priliku saznati i osvijestiti da čine nešto loše i da zbog toga mogu biti kažnjeni. „Žrtve će moći saznati na koji način mogu prijaviti govor mržnje na Internetu i potražiti pomoć“, dodala je i zaključila: „Na taj način će dugoročno izbjeći posljedice za koje uopće nemamo ideju koliko katastrofalne po pojedinca mogu biti“.

„Anonimnost i mogućnost krivog predstavljanja idealan je okoliš za sve one s lošim namjerama, a djeca i mladi su idealne mete da poprime neželjene oblike ponašanja ili da sami postanu žrtve online nasilja“, kazala je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u svom obraćanju. Istaknula je da je cilj kampanje proaktivnim djelovanjem na Internetu i u zajednici educirati, informirati i senzibilizirati javnost, posebno djecu i mlade, o poštivanju ljudskih prava, kao i o negativnim utjecajima govora mržnje. „Moramo biti uporni u tome jer ako u godinu dana koliko kampanja traje i jednu mladu osobu uspijemo preobratiti da se kloni govora mržnje na internetu, već smo postali bolje i zdravije društvo nego što smo danas“, kazala je potpredsjednica Vlade Opačić, izrazivši uvjerenje da će ova kampanja osvijestiti mnoge mlade ljude.



Pisane vijesti