Predstavljena UN-ova Konvencija o pravima djeteta

Ured pravobraniteljice za djecu predstavio je danas UN-ovu Konvenciju o pravima djeteta, prvi put u Hrvatskoj tiskanu na Braillovu pismu te snimljenu na zvučni zapis djeci razumljivim riječima.

ZAGREB, 12. lipnja 2006. (Hina) - Ured pravobraniteljice za djecu predstavio je danas UN-ovu Konvenciju o pravima djeteta, prvi put u Hrvatskoj tiskanu na Braillovu pismu te snimljenu na zvučni zapis djeci razumljivim riječima.

"Ljudska prava, a posebice dječja prava, mrtvo su slovo na papiru ako nisu poznata onima na koje se odnose. Zato smo odlučili da taj najvažniji međunarodni dokument o djeci bude dostupan i slabovidnoj i slijepoj djeci, ali i onoj koja još nisu naučila čitati", kazala je dječja pravobraniteljica Mila Jelavić.

Konvencija na Braillovu pismu tiskana je u 500 primjeraka, zvučni zapis u 1000 primjeraka, a podijelit će se udrugama slijepih, odgojno-obrazovnim ustanovama i knjižnicama, obiteljima 300-injak slijepe djece u Hrvatskoj i drugim zainteresiranima.

Predstavljanju je bila nazočna i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor koja je istaknula da u prvom redu odrasli trebaju naučiti kako poštivati dječja prava, te svaki dan na njih misliti, što god radili i čime god se bavili.

Konvencija UN-a stupila je na snagu 1990. godine, a Hrvatska se od 1991. obvezala na poštivanje odredaba o uvažavanju prava djeteta i usklađivanje zakonodavstva s njezinim odredbama.

Konvencija u svoja 54 članka propisuje, među ostalim, da djeca imaju pravo na sigurnost, obrazovanje, brigu obitelji i cijelog društva, te moraju biti zaštićena od svakog iskorištavanja ili nepravednog postupanja.

Društvo je dužno u svojim zakonima poštivati Konvenciju i djecu upoznati s njihovim pravima.



Pisane vijesti