Premijer Milanović: Europsko vijeće nastavlja proces građenja konsenzusa

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_europsko_vijece_nastavlja_proces_gradenja_konsenzusa.jpg

Nakon završetka summita čelnika Europske unije na kojem je hrvatski premijer sudjelovao kao promatrač, Zoran Milanović vjeruje da će pitanje Grčke obilježiti i sljedeći, formalni sastanak Europskog vijeća krajem lipnja na kojem će se nastaviti dug i mukotrpan proces građenja konsenzusa.

Milanović je naglasio kako je ovo prvi sastanak kojem je nazočio i novoizabrani francuski predsjednik „za kojeg znamo da ima pomalo drukčije stavove, međutim, velikih razlika u stvari nema. Ali i male razlike u EU podrazumijevaju vrlo dug i naporan proces dogovora. Izbori su u Grčkoj sredinom sljedećeg mjeseca, nažalost, uz sve dobre želje Grčkoj i sljedeći summit će biti obilježen Grčkom i to nije dobro“, kazao je.

Na novinarski upit o spremnosti Vijeća na mogući izlazak Grčke iz eurozone, premijer Milanović je rekao: To je opcija koju nitko ne želi- to je sve što mogu reći. Hoće li tako i biti, to je politika i život, vidjet ćemo što će biti. Trenutni je stav da bi to bila previsoka cijena, i politička i financijska.

Na summitu se razgovaralo i o euroobveznicama. „Stavovi su dosta podijeljeni, izjavio je premijer Milanović, tako da se u dokumentima i izjavi koju je priopćio predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, u stvari, iščitava jedan neodređen stav. Za konkretnija postignuća, potrebno je da se stavovi približe, što zasad nije slučaj, zaključio je premijer.



Pisane vijesti