Premijer Milanović najavio razgovore o termoelektrani Plomin

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_najavio_razgovore_o_termoelektrani_plomin.jpg

U uvodnom dijelu današnje sjednice, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović najavio je da će sutra zajedno s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem otići u Labin na razgovore o projektu izgradnje termoelektrane Plomin. „Radi se o jednom od trenutno najvećih projekata u Hrvatskoj o kojem uskoro treba donijeti odluku, jer sutra se zatvara natječaj za prikupljanje ponuda za investitora, a interes je ogroman“, kazao je. „Projekt izgradnje termoelektrane Plomin opterećen je važnim financijskim i ekološkim pitanjima za lokalnu zajednicu, ali i širi prostor, rekao je premijer Milanović, dodavši „da radi se o zagađivaču, ali neusporedivo manjem nego što je to bilo ranije“. „Pitanje je jako kompleksno, neke stvari smo dogovorili, o mnogim bitnim stvarima smo razgovarali ali nećemo ništa raditi na silu, jer Istra nam je, kao i svaki dio Hrvatske, jednako važan. Želimo ravnomjeran i održiv razvoj“, istaknuo je predsjednik Vlade.

Premijer se osvrnuo i na događaje u obrazovanju. „Prvo sam mislio da je pretjerana reakcija ministra Jovanovića što je otišao u srednju školu u Kaštelima, ali sam shvatio da nije otišao ne bi napravio ništa“, kazao je.„Napali su ga da je otišao kao milicionar i za mene je to govor mržnje jednog lokalnog političara. U situaciji u kojoj se ne može predbaciti našoj vladi ništa suvislo u ekonomiji i financijama, nikakva suvisla kritika ni prijedlog, igra se prikriveno, ali perfidno, na najniže osjećaje, na bazne osjećaje onog dijela ljudi koji su to još voljni slušati“, dodao je. Naglasio je da je ministar Jovanović u srednju školu u Kaštel Štafilić otišao kako bi provodio zakon, dodavši da se slično moglo dogoditi i u drugim školama, u Imotskom, Čakovcu ili Rijeci, ali se nije dogodilo.„Dogodilo se da je zakon svjesno prekršen na jednom mjestu i mi to nećemo dopuštati“, kazao je premijer, naglasivši kako ništa ne zamjera roditeljima srednjoškolaca, koji su za svoju djecu željeli najbolje.

Ministar financija Slavko Linić predstavio je Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za prvo polugodište 2012. godine i Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište 2012.godine. „Zbog dobrih mjera proračun se ostvaruje po planiranom, projekcije su bile razumne. Izbjegli smo negativne promjene, nije došlo do porasta kamata kod zaduživanja“, kazao je ministar.

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi. Prema riječima ministra financija Linića, cilj je uspostaviti jednu novu upravu unutar Porezne koja bi se bavila velikim poreznim obveznicima, što dosad nije bio slučaj. „Time bi uspostavili bolju komunikaciju s njima i učinili sustav efikasnijim“, dodao je.

Raspravljalo se i o Nacrtu konačnog prijedloga ovršnog zakona. „Ovršni je zakon zamršen, ali konačno omogućuje jednostavan i provediv postupak. Ranije represivne mjere ukidamo kao što smo i obećali, kazao je premijer Milanović.

Između ostalog, donesena je Odluka o utvrđivanju potrebe za nabavom obalnih ophodnih brodova. Obrazlažući ovu Odluku, ministar obrane Ante Kotromanović pojasnio je da će brodovi obavljati zadatke ophodnje, pomoći lokalnom stanovništvu te obrani Hrvatske u slučaju rata. „More i brodovi hrvatski su identitet i hrvatska potreba, to je naša tehnologija, to je posao naših brodogradilišta. Ovo je važna politička deklaracija“, zaključioje predsjednik Vlade.



Pisane vijesti