Premijer Milanović: Proračun je realan i racionalan

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_proracun_je_realan_i_racionalan.jpg

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila Prijedlog državnog proračuna za 2012. godinu. U uvodnom dijelu, predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je da je proračun zrcalo politike, opredjeljenje i stavovi jedne Vlade. Naglasio je kako mjere štednje moraju potaknuti kvalitetan razvoj Hrvatske i da je to bit proračuna. Ovaj proračun je realan i racionalan, kazao je premijer. On ima ambiciju razvoja, on ima ambiciju zaštite onih kojima je u krizi najteže, ali je prije svega realan.

Premijer Milanović je istaknuo i da treba računati da je smanjenje rashoda u odnosu na lanjsku godinu 4 milijarde kuna jer je 600 milijuna kuna preraspoređeno na razvojne stvari. Preraspodijelili smo 600 milijuna kuna na razvojne stvari poput regionalnih projekata Europske unije, za pomoć pri zapošljavanju i poticaje poljoprivredi, rekao je premijer te pojasnio da zaostale poticaje poljoprivrednicima nisu mogli prikazati u proračunu za 2011. godinu. Te obaveze postoje, to je pravna i politička činjenica, i ta će se obaveza poštivati, naglasio je predsjednik Vlade. Ministar financija Slavko Linić je istaknuo da je razlika u odnosu na prošlogodišnji proračun 3,4 milijarde kuna, ali prošlogodišnji rashodi za programe EU bili su manji za 598 milijuna. Ovu godinu iz EU fondova trošimo skoro 600 milijuna više, a to su poticaji koje dobivamo i trošimo. To nije povećani trošak, nema utjecaja na deficit, rekao je ministar.

Vlada u ovoj godini predviđa gospodarski rast od 0,8 posto te inflaciju od 2,4 posto.

Na kraju sjednice, premijer Milanović je zaključio da je proračun, kao najozbiljniji ekonomski državni dokument, transparentan te služi kao prevencija korupcije.



Pisane vijesti