Premijer Milanović stigao u Čile

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_stigao_u_cile.jpg

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović stigao je u Santiago de Chile na summit Europske unije i Zajednice država Latinske Amerike i Kariba (EU-CELAC).

Radni dio Milanovićeva programa u Santiagu počinje u petak na večer po lokalnom vremenu, sastankom s predsjednikom Čilea Sebastianom Pinerom, nakon čega će biti potpisan i Memorandum o razumijevanju dviju vlada.
Memorandum će potpisati ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja, uz ostale šefove diplomacije, sudjeluje u pripremi skupa. Ministrica će se susresti s brazilskim kolegom Antoniom de Aguiarom Patriotom, ministricom vanjskih poslova Kolumbije Mariom Angelom Holguín- Cuellar te šefom diplomacije Kostarike, Brunom Stagnom.
Uoči Summita održava se i susret gospodarstvenika – na čijoj će završnici, među ostalim, sudjelovati i čelnici Komisije i Europskoga vijeća, José Manuel Barroso i Herman van Rompuy, te njemačka kancelarka Angela Merkel. Prvi summit Unije i Zajednice država Latinske Amerike i Kariba (EU-CELAC) zapravo je nastavak strateškog saveza pokrenutog prije 14 godina. Trenutačno njome predsjeda Čile, a po završetku skupa palicu preuzima Kuba.
Tema skupa koji se otvara sutra jest: "Zajedništvo za održivi razvoj i promociju društveno i ekološki kvalitetnih ulaganja". Premijer Milanović bi se sudionicima skupa trebao obratiti u nedjelju, a nakon Summita posjetit će hrvatsku zajednicu u Punta Arenasu i tako privesti kraju četverodnevni boravak u Čileu.


(Hina)



Pisane vijesti