Premijer Milanović u službenom posjetu Finskoj

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_u_sluzbenom_posjetu_finskoj.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović danas boravi u službenom posjetu Finskoj, gdje se sastao s premijerom Jyrki Katainenom. Razgovarali su o bilateralnim odnosima, mogućnostima intenziviranja gospodarske suradnje, tijeku procesa ratifikacije Ugovora o pristupanju RH Europskoj uniji i načinu upravljanja državnim poduzećima.

Skorašnji ulazak Hrvatske u Europsku uniju ojačat će naše trgovinske odnose, kazao je finski premijer Katainen u izjavi novinarima nakon sastanka. Politički odnosi između dvije zemlje oduvijek su bilo vrlo dobri, a posebno sada kada dijelimo zajedničke izazove unutar Europske unije i kada moj kolega sjedi za stolom Europskog vijeća, rekao je. Ostvarene su brojne promjene i poboljšanja koja će povećati šanse za gospodarski rast Hrvatske, istaknuo je premijer Katainen.

Ratifikacija pristupnog ugovora pitanje je od posebnog nacionalnog interesa za Hrvatsku, rekao je premijer Zoran Milanović. Kao što je i Komisija istaknula u svom posljednjem izvješću i njegovim zaključcima, Hrvatska je na pravom putu bez obzira na isticanje nekih zabrinutosti o kojima smo spremni razgovarati sa svim našim partnerima.

Moji su savjetnici posjetili finsku Vladu kako bismo se bolje upoznali s finskim modelom upravljanja državnom imovinom, kazao je premijer Milanović odgovarajući na pitanje novinara. Finska i još neke zemlje uspjele su odvojiti državu kao vlasnika, ili djelomičnog vlasnika, od procesa donošenja odluka poslovne prirode u kompanijama na tržištu, to je nešto što mi tek trebamo napraviti u Hrvatskoj, zaključio je.

Slučaj prodaje borbenih vozila tvrtke Patria Hrvatskoj vojsci, premijeri Zoran Milanović i Jyrki Katainen ocijenili su pravosudnim pitanjem u koje se politika neće i ne može miješati .

Video pogledajte ovdje.



Pisane vijesti